Jeroen Wollaars wint Sonja Barend Award voor beste tv-interview

Interviewprijs Jeroen Wollaars krijgt de prijs voor het interview in tv-programma Nieuwsuur met CDA-fractieleider Wopke Hoekstra in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Jeroen Wollaars kreeg de Sonja Barend Award uitgereikt vanwege zijn interview met CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra.
Jeroen Wollaars kreeg de Sonja Barend Award uitgereikt vanwege zijn interview met CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nieuwsuur-presentator Jeroen Wollaars heeft de jaarlijkse Sonja Barend Award voor het beste televisieinterview gewonnen. Hij krijgt de prijs voor het interview met toenmalig CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. De prijs werd dinsdagavond uitgereikt door Sonja Barend zelf in het BNNVARA-programma Khalid & Sophie.

De jury noemde het gesprek met Hoekstra „een politiek interview hard op de man en daarmee totaal anders dan gebruikelijk op tv”. Tijdens het interview vroeg Wollaars onder meer naar de rommelige campagne van het CDA en de hectiek rondom Pieter Omtzigt, het Kamerlid dat maanden later de partij zou verlaten. Hij wees Hoekstra er een aantal keer op dat hij „het eerlijke verhaal” moest vertellen. Sonja Barend noemde het interview in de uitzending dinsdag „enorm goed voorbereid”.

De longlist voor de Sonja Barend Award 2021 werd dit jaar samengesteld door tv-recensent Arjen Fortuin (NRC), Yasmina Aboutaleb (de Volkskrant), Maaike Bos (Trouw) en Roy van Vilsteren (hoofdredacteur VARAgids). Naast Wollaars maakten ook Janine Abbring, Özcan Akyol, Kefah Allush, Twan Huys, Jorn Jonker, Margriet van der Linden, Cornald Maas, Matthijs van Nieuwkerk, Humberto Tan en Mariëlle Tweebeeke kans op de prijs.

Vorig jaar ging de prijs voor het beste televisieinterview naar journalist en programmamaker Coen Verbraak. Hij kreeg de prijs voor zijn interview met Srebrenica-veteraan Liesbeth Beukeboom in de serie Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat. De Sonja Barend Award werd toen uitgereikt in De Vooravond, de voorloper van Khalid & Sophie.