Volkskrant-journalist weer vrijgelaten na arrestatie bij protest Extinction Rebellion

Demonstratie Journalist Mac van Dinther zat van drie uur tot zeven uur vast. Hij wordt nog verdacht van het beledigen van een politieagent.
Een verslaggever van de Volkskrant was ter plaatse om verslag te doen van de demonstratie van Extinction Rebellion.
Een verslaggever van de Volkskrant was ter plaatse om verslag te doen van de demonstratie van Extinction Rebellion. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Volkskrant-journalist Mac van Dinther is weer op vrije voeten na zijn arrestatie tijdens het protest van klimaatactiegroep Extinction Rebellion in Den Haag. Dat meldt de krant maandagavond. Van Dinther wordt wel nog verdacht van het beledigen van een politieagent.

Van Dinther zat van drie uur tot zeven uur vast vanwege „belemmering en belediging van agenten”, bevestigde de politie eerder. Eerder liet Eelco Meuleman, leidinggevende van Van Dinther, weten dat De Volkskrant een advocaat had ingeschakeld die aandrong op „onmiddellijke vrijlating”.

De verslaggever liet aan zijn werkgever weten dat hij door de politie werd gesommeerd om meer afstand te nemen van de protestactie. Daar was hij het niet mee eens, omdat Van Dinther wilde zien wat er precies gebeurde. De politie vond dat de journalist hen daarmee belemmerde. Dat noemde hij „kinderachtig”, waarna hij werd gearresteerd. Een politiewoordvoerder liet over het incident alleen weten dat Van Dinther vastzat op verdenking van het beledigen van een agent. De politie verwachtte al dat hij maandagavond weer zou komen. Justitie moet bepalen of de actie gevolgen heeft voor Van Dinther.

NVJ

Van Dinther droeg volgens Meuleman een perskaart. Toen hij werd aangehouden zou hij tegen een agent hebben gezegd dat hij journalist was, waarop de agent zou hebben gezegd dat „iedereen dat wel kan zeggen”. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) nam contact op met de politie na de tweets van Van Dinther, zei algemeen secretaris Thomas Bruning tegen persbureau ANP.

De politie beëindigde op drie plaatsen wegblokkades van Extinction Rebellion door demonstranten te vragen de protestlocaties te verlaten. Een van die locaties was op een kruising in de buurt van het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Er werden meer dan tien mensen opgepakt, volgens de politie omdat zij niet luisterden en op de locatie bleven. Extinction Rebellion zelf spreekt van tachtig arrestaties.