Groningen krijgt tweede QR-locatie voor mensen die buiten de EU zijn ingeënt

Een man wordt halverwege september gevaccineerd in de Franse stad Lille.
Een man wordt halverwege september gevaccineerd in de Franse stad Lille. Foto Denis Charlet/AFP

In Groningen komt een tweede locatie waar Nederlanders die buiten de EU gevaccineerd zijn een QR-code kunnen krijgen voor hun coronapas. Tot nu toe kan deze groep alleen bij de GGD in Utrecht een vaccinatiebewijs krijgen. Wanneer in het buitenland ingeënte Nederlanders terecht kunnen in Groningen, is nog onduidelijk. De NOS heeft het over zaterdag.

Demissionair minister Hugo de Jonge liet in een Kamerbrief vrijdag weten dat het de bedoeling is dat meerdere GGD’s in Nederland deze certificaten „zo snel mogelijk” kunnen uitgeven. Dat gaat echter niet snel en gemakkelijk omdat daarvoor specifieke ict-kennis nodig is. Bij de GGD in Groningen zijn die ontwikkelingen al zo ver dat die locatie als eerste middels een spoedregeling aangewezen is. Zodra andere GGD’s ook zo ver zijn, mogen die volgens dezelfde regeling de QR-dienst aanbieden.

Nederlanders die in een land buiten de EU gevaccineerd zijn of van corona zijn hersteld, hebben vaak een QR-code die in Nederland niet wordt geaccepteerd. Datzelfde geldt voor toeristen, expats en buitenlandse studenten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Groningen krijgt tweede QR-locatie voor mensen die buiten de EU zijn ingeënt