Lesmethoden gekuist onder invloed van reformatorische lobby

Schoolboeken Educatieve uitgeverijen hebben lesmethoden voor honderdduizenden kinderen laten aanpassen aan reformatorische eisen.

Beeld: Peter Lipton

De vier grootste educatieve uitgeverijen van Nederland – Malmberg, Zwijsen, Noordhoff en ThiemeMeulenhoff – censureren leermethodes voor het basisonderwijs, blijkt uit onderzoek van NRC. Auteurs en illustratoren van lesmateriaal krijgen de opdracht om ‘wereldse’ zaken als kermis, carnaval, make-up en tatoeages te vermijden. Ook zijn regenbooggezinnen, sporten op zondag en vrouwelijke predikanten bij uitgeverijen soms taboe. De evolutieleer is eveneens dikwijls een verboden onderwerp. Het gaat om boeken en digitale leermiddelen die honderdduizenden kinderen op allerlei soorten scholen gebruiken.

De uitgeverijen hanteren de richtlijnen vooral om streng christelijke scholen niet te verliezen als (potentiële) klant. Via de Stichting voor Leermiddelenontwikkeling Reformatorisch Onderwijs lobbyt het reformatorisch onderwijs bij uitgeverijen voor leermiddelen die aansluiten op de eigen levensvisie.

Door de ingrepen schetsen de leermiddelen een vertekend en verarmd beeld van de realiteit, zeggen acht zelfstandig methodemakers. Zeven andere makers bevestigen de censuur in een online enquête die NRC afnam. De krant is in bezit van documenten die de censuur bevestigen.

Afgelopen week sprak de Onderwijsraad zich in een advies aan het demissionair kabinet uit over het belang van diversiteit in het onderwijs. „Leerlingen moeten meekrijgen dat er binnen de samenleving als geheel ook andere opvattingen zijn over gender en de positie van of omgang tussen mensen van verschillend geslacht”, aldus de raad.

Scholen en overkoepelende onderwijsorganisaties waren zich niet bewust van de censuur. Ze willen dat uitgeverijen uitleg geven over hun werkwijze. Uitgeverij Noordhoff wil niet inhoudelijk reageren. Malmberg, ThiemeMeulenhoff en Zwijsen stellen zich niet te herkennen in het geschetste beeld. Wel erkennen Malmberg en Zwijsen het bestaan van richtlijnen.

Dino’s en korte rokjes geweerd: pagina 24-26