Laatste nieuws coronacrisis

Groningen krijgt tweede QR-locatie voor mensen die buiten de EU zijn ingeënt

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland bij van 9 tot en met 11 oktober.

Lees ook: Volg hier het nieuwe coronablog.

RIVM: 2.275 nieuwe positieve coronatests

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 2.275 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Dat zijn er dertien minder dan een dag eerder. Sinds vorige week donderdag schommelt het aantal meldingen dagelijks tussen de 2.200 en 2.800. Dat zijn er meer dan de weken ervoor. Toen lag het aantal meldingen tussen de 1.300 en 1.900 per dag.

Ook meldt het RIVM vijf sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Dat betekent niet dat zij de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze cijfers komen soms met vertraging binnen.

Bijna vijfhonderd coronapatiënten in ziekenhuizen, lichte toename

Momenteel liggen 497 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 18 meer dan op zondag. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag heeft gepubliceerd.

Van alle Covid-19-patienten die worden behandeld in de ziekenhuizen liggen er 138 op de intensive care. Dat zijn er acht meer dan een etmaal geleden. Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen, is redelijk stabiel en schommelt nu ruim twee weken tussen de vier- en vijfhonderd.

Groningen krijgt tweede QR-locatie voor mensen die buiten de EU zijn ingeënt

In Groningen komt een tweede locatie waar Nederlanders die buiten de EU gevaccineerd zijn een QR-code kunnen krijgen voor hun coronapas. Tot nu toe kan deze groep alleen bij de GGD in Utrecht een vaccinatiebewijs krijgen. Wanneer in het buitenland ingeënte Nederlanders terecht kunnen in Groningen, is nog onduidelijk. De NOS heeft het over zaterdag.

Demissionair minister Hugo de Jonge liet in een Kamerbrief vrijdag weten dat het de bedoeling is dat meerdere GGD’s in Nederland deze certificaten „zo snel mogelijk” kunnen uitgeven. Dat gaat echter niet snel en gemakkelijk omdat daarvoor specifieke ict-kennis nodig is. Bij de GGD in Groningen zijn die ontwikkelingen al zo ver dat die locatie als eerste middels een spoedregeling aangewezen is. Zodra andere GGD’s ook zo ver zijn, mogen die volgens dezelfde regeling de QR-dienst aanbieden.

Nederlanders die in een land buiten de EU gevaccineerd zijn of van corona zijn hersteld, hebben vaak een QR-code die in Nederland niet wordt geaccepteerd. Datzelfde geldt voor toeristen, expats en buitenlandse studenten.

Een man wordt halverwege september gevaccineerd in de Franse stad Lille. Foto Denis Charlet/AFP

Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales versoepelt coronamaatregelen

In de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales, waar ook miljoenenstad Sydney ligt, zijn de coronamaatregelen vanaf vandaag versoepeld. Sydney was bijna vier maanden in lockdown vanwege een uitbraak van de Deltavariant van het coronavirus.

Inwoners van de deelstaat verheugden zich op de versoepelingen. Sommige ondernemers, zoals kappers en cafés, openden om middernacht al de deuren. Wie naar binnen wil bij deze ondernemingen, moet een vaccinatiebewijs laten zien.

De versoepelingen komen nu meer dan 70 procent van de bevolking in de deelstaat volledig gevaccineerd is. De nieuwe deelstaatpremier van Nieuw-Zuid-Wales, Dominic Perrottet, spreekt van ‘freedom day’. „We leiden de natie uit de pandemie, maar het blijft een uitdaging”, zegt hij. Hij voorspelt dat het aantal besmettingen op gaat lopen.

De nieuwe vrijheden gelden voorlopig alleen voor mensen die twee prikken hebben gehad. Zij mogen buiten samenkomen in groepen van maximaal dertig personen. Thuis mogen ze tien bezoekers ontvangen. Winkels, restaurants, cafés, sportscholen en kapperszaken zijn weer open. De basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en mondkapjes, blijven van kracht. De lockdown blijft gelden voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Pas als de vaccinatiegraad 90 procent heeft bereikt, krijgen zij meer vrijheden.

2.288 nieuwe positieve coronatests gemeld

Het RIVM ontving het afgelopen etmaal 2.288 meldingen van positieve coronatests. Het betreft een daling van 261 tests ten opzichte van een dag eerder. Sinds donderdag schommelt het aantal meldingen van positieve coronatests tussen de 2.200 en 2.800 per dag; in de weken ervoor lag het dagelijkse aantal meldingen tussen de 1.300 en 1.900.

Het instituut maakt geen melding van nieuwe sterfgevallen door de gevolgen van het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat het afgelopen etmaal geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus; meldingen van sterfgevallen kunnen met enige vertraging binnenkomen. Gemiddeld kreeg het RIVM de afgelopen week drie meldingen van sterfgevallen per dag door, dat gemiddelde lag een week eerder nog op vijf per dag.

Iets meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat verzorgd wordt in Nederlandse ziekenhuizen is licht toegenomen. Zondag liggen er 479 patiënten op de verpleegafdelingen en ic’s, negen meer dan zaterdag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van alle coronapatiënten ligt met 349 personen het merendeel op een verpleegafdeling. 130 mensen met ernstige Covid-19-klachten worden verzorgd op een intensive care.

Italiaanse politie arresteert leiders extreemrechtse partij na coronaprotesten

Twaalf mensen, onder wie twee leiders van de Italiaans extreemrechtse partij Forza Nuova, zijn gearresteerd naar aanleiding van de zaterdag onrustig verlopen coronaprotesten in Rome. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt, melden Italiaanse media.

Demonstranten probeerden onder meer door een bewakingslinie te breken en zichzelf toegang te verschaffen tot het kantoor van premier Mario Draghi. Een andere groep viel het hoofdgebouw van de grote Italiaanse vakbond Confederazione Generale Italiana del Lavoro (CGIL) aan. Draghi reageerde zaterdagavond al op het gedrag van de oproerkraaiers: „Het recht op protest kan nooit ontaarden in agressie en intimidatie.”

CGIL-voorzitter Maurizio Landini spreekt zondag tijdens een ingelaste vakbondsvergadering van een „een aanval op de constitutie” en stelt dat „al die groepen die hangen naar het fascisme” ontbonden zouden moeten worden. Volgens hem is nu „het moment om hen dat duidelijk te maken”, meldt het Italiaanse persbureau Ansa. De sociaaldemocratische Partito Democratico heeft bij monde van parlementslid Emanuele Fiano aangekondigd een motie in te zullen dienen waarin het oproept Forza Nuova te ontbinden.

Coronademonstranten in Rome zoeken de confrontatie met de politie. Foto Cecilia Fabiano / AP

Duizenden demonstranten in Rome tegen verplichte QR-pas voor werkenden

Duizenden demonstranten hebben zaterdagmiddag in Rome betoogd tegen de invoering van een „groene coronapas” voor werknemers. De politie zette in de Italiaanse hoofdstad een waterkanon en traangas in om oproerkraaiers uit elkaar te drijven, die zich niet hielden aan de richtlijnen van een aangekondigde en toegestane demonstratie. Zo probeerden enkele honderden actievoerders om door een linie van agenten te breken en het kantoor van de premier Mario Draghi te bereiken.

Een andere groep deed een poging het hoofdkantoor van de vakbond CGIL binnen te dringen, berichten internationale persbureaus. In een reactie hekelde Draghi de botsingen tussen demonstranten en de politie. „Het recht op protest kan nooit ontaarden in agressie en intimidatie”, stelde de premier in een verklaring.

In Italië wordt binnenkort een QR-code verplicht voor alle werkenden in Italië. Iedereen die in dienst is van de overheid of private bedrijven moet vanaf 15 oktober zo’n coronapas hebben, om aan te tonen dat hij of zij gevaccineerd óf negatief getest is.

Bij het Palazzo Chigi in Rome werd traangas ingezet tegen de demonstranten. Foto Remo Casilli/Reuters

RIVM: 2.520 positieve testuitslagen op zaterdag

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2.520 positieve coronatestuitslagen binnengekomen. Dat zijn er 261 minder dan de 2.781 gevallen (gecorrigeerde aantal) die op vrijdag werden gemeld. In Amsterdam kregen 98 mensen sinds vrijdag te horen dat ze met het coronavirus besmet zijn geraakt. In Rotterdam waren dat er 93, in Den Haag 87.

Het aantal sterfgevallen is zaterdag met twee toegenomen, zoals ook vrijdag het geval was. Dat betekent overigens niet dat deze twee coronapatiënten in het afgelopen etmaal zijn overleden; sterfgevallen worden vaak met enkele dagen vertraging bij het RIVM gemeld.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft zaterdag vrijwel gelijk

Er liggen zaterdag 470 coronapatiënten in de ziekenhuizen in Nederland: 127 mensen met Covid-19 worden behandeld op intensive cares, 343 liggen er op reguliere afdelingen. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag was het totaal aantal coronapatiënten 469: toen lagen er vier coronapatiënten minder op de verpleegafdelingen dan zaterdag, en drie meer op de IC’s.

Nederlanders hoeven binnenkort niet meer in quarantaine in Singapore

Volledig gevaccineerde Nederlanders die Singapore bezoeken hoeven daar vanaf 19 oktober niet meer in quarantaine. Dat melden internationale persbureaus zaterdag. Tot die tijd moeten Nederlanders in Singapore nog wel zeven tot tien dagen in quarantaine, afhankelijk van de uitslag van hun eerste test.

De nieuwe regel geldt ook voor volledig gevaccineerde Amerikanen, Britten, Italianen, Denen, Canadezen, Fransen en Spanjaarden. De afgelopen dagen was er in Singapore een recordaantal dagelijkse besmettingen van 3.000, maar bijna alle besmette personen hadden milde symptomen. Bovendien is 83 procent van de 5,45 miljoen inwoners volledig gevaccineerd, een van de hoogste percentages wereldwijd.

De versoepelingen zijn voor Singapore een belangrijke economische stap. Het land is sterk afhankelijk van zijn zakelijke dienstverlening; duizenden internationale bedrijven hebben er hun Aziatische hoofdkwartier. Dat mensen uit landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk Singapore weer kunnen bezoeken, maakt het zakendoen makkelijker.

Een man krijgt in Singapore een coronavaccinatie. Foto Edgar Su/Reuters

Brazilië passeert grens van 600.000 coronadoden

Het aantal doden als gevolg van Covid-19 dat in Brazilië is vastgesteld, is vrijdag de 600.000 gepasseerd. Dat meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst door het coronavirus getroffen land ter wereld. In het land wonen 213 miljoen mensen. In de Verenigde Staten zijn ruim 730.000 doden gevallen op een bevolking van 330 miljoen inwoners.

Door een goed lopend vaccinatieprogramma daalt het aantal dagelijkse besmettingen en doden in Brazilië wel al maanden. Sinds het dieptepunt van 4.211 doden op 6 april is er sprake van een daling in het Zuid-Amerikaanse land. De afgelopen maand overleden er gemiddeld 500 inwoners per dag.

Momenteel is 72 procent van de Braziliaanse bevolking ten minste deels gevaccineerd: 27 procent kreeg één prik, 45 procent is volledig gevaccineerd. Het vaccinatiepercentage ligt daarmee hoger dan in landen als de Verenigde Staten (64 procent) en Duitsland (67 procent), al is in laatstgenoemde land 65 procent volledig gevaccineerd.

Door de betere coronacijfers willen meerdere burgemeesters in Brazilië versoepelingen doorvoeren in hun stad. Supporters moeten weer toegelaten worden tot voetbalwedstrijden en bars en restaurants moeten tot laat open blijven, vinden zij. Sommige burgemeesters willen zelfs de mondkapjeslicht afschaffen.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland bij. Donderdag bleek dat door de coronacrisis in 2020 bijna de helft minder vrouwen zijn gescreend op borstkanker dan een jaar eerder. De crisis legde de bevolkingsonderzoeken naar kanker een aantal maanden stil.

Verder zijn bij het RIVM tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 2.790 positieve coronatests gemeld, het hoogste aantal in een maand tijd. De afgelopen weken lag het dagelijkse aantal positieve tests steevast onder de tweeduizend. De stijging had volgens een woordvoerder niks te maken met de storing van woensdagochtend. Dat was donderdag nog wel zo, toen werden 2.760 positieve tests gemeld – achthonderd meer dan een dag eerder.

Lees hier het hele coronablog van donderdag 7 en vrijdag 8 oktober terug.