Recensie

Recensie Podcast

Avocadohandel eindigt in Iraanse cel

tipt deze week podcasts over mannen die onschuldig gevangen zaten, en over kinderen krijgen.

In 2010 begint freelance journalist Jason Rezaian een crowdfunding- campagne. Zijn doel: avocado’s introduceren in Iran. In 2014 wordt Rezaian, inmiddels correspondent voor de Washington Post, samen met zijn vrouw opgepakt. Tot zijn verbazing brengen zijn ondervragers zijn avocadoproject in verband met een vermeende CIA-operatie. Hij wordt veroordeeld wegens spionage. In 544 Days vertelt Rezaian hoe hij uiteindelijk anderhalf jaar in Iraanse gevangenschap doorbrengt, en wat er intussen achter de schermen gebeurt om hem vrij te krijgen. Zijn vrijlating blijkt onderdeel van de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Iran die uiteindelijk leidden tot het nucleair akkoord dat werd bereikt in 2015. Het samenvallen van onderwerp en verteller maakt 544 Days extra spannend.

Deze podcast is alleen via Spotify te beluisteren.

544 Days, 3 afleveringen van 30 min, Gimlet/ Crooked/ A24.