ACM: prijsstijging is geen reden voor stopzetten energiecontracten

Leveranciers Consumenten hoorden dat hun leveringsovereenkomst werd stopgezet. De prijsexplosie van gas en stroom op de wereldmarkt is daarvoor geen geldige reden, stelt de toezichthouder.
Een elektriciteitsmeter in een woning. De Europese prijzen voor aardgas en stroom stijgen naar recordhoogtes.
Een elektriciteitsmeter in een woning. De Europese prijzen voor aardgas en stroom stijgen naar recordhoogtes. Foto Rob Engelaar/ANP

De stijgende energieprijs is geen geldige reden om de levering van energie aan consumenten te staken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft daarover zaterdag een persbericht gepubliceerd, na meerdere meldingen van consumenten aan het klachtenloket ConsuWijzer over beëindigde overeenkomsten.

De consumenten die de ACM aanschreven, ontvingen bericht van hun energiebedrijf dat de levering zou worden stopgezet. Bij de instantie kwamen ook vragen binnen van mensen die te horen kregen dat afspraken over een vaste prijs werden afgebroken. De enige optie die deze klanten aangeboden kregen, was om de overeenkomst over te zetten naar een regeling met een variabele prijs. Volgens de ACM werd in de onderzochte gevallen geen geldige reden gegeven voor het beëindigen van de contracten. De leveranciers beriepen zich tegenover de consumenten op algemene voorwaarden of wanbetaling. Aan de verstuurde brieven gingen echter geen betalingsherinneringen vooraf, wat wel moet.

Lees ook: Dit kun je als consument doen om de schade van de hoge gasprijs te beperken

Echte aanleiding

De toezichthouder vermoedt dat de stijgende energieprijzen de echte aanleiding zijn voor de verbroken overeenkomsten. Die reden zou ook in sommige brieven worden genoemd, aldus de ACM tegenover persbureau ANP. Maar de huidige prijsexplosie voldoet niet aan de bijzondere omstandigheden die in de algemene voorwaarden van de leveringscontracten zijn opgenomen. Aan klanten die verteld wordt dat energielevering wordt gestaakt, adviseert de ACM „een brief of email te sturen waarin zij erop wijzen dat de leverancier de overeenkomst niet mag beëindigen en de levering niet mag stoppen”.

In het eigen bericht noemt de ACM niet om welke energiebedrijven het gaat. Ook wordt niet bekendgemaakt hoeveel meldingen de instantie heeft ontvangen. Eerder in de week werd wel al bekend dat een onderzoek is ingesteld naar DGB Energie, dat per brief eenzijdig contracten zou hebben opgezegd vanwege de stijgende prijzen van de afgelopen twee weken.

In heel Europa is er veel vraag naar gas en stroom terwijl het aanbod beperkt is. Als toezichthouder houdt ACM in de gaten of de Nederlandse energiebedrijven is staat zijn om te leveren. Als die leveringszekerheid in gevaar komt, kan de instantie de vergunning van energiebedrijven intrekken.