Gerritsen en Lakmaker bij kanshebbers Boekenbon Literatuurprijs 2021

Boekenbon Literatuurprijs 2021 Esther Gerritsen, Wessel te Gussinklo en Tobi Lakmaker zijn kanshebbers voor de Boekenbon Literatuurprijs 2021. Samen met de Vlamingen Peter Terrin en Chris De Stoop dingen zij mee naar de prijs, die op 11 november wordt toegekend.

Esther Gerritsen is met haar roman ‘De terugkeer’ een van de vijf kanshebbers op de Boekenbon Literatuurprijs 2021.
Esther Gerritsen is met haar roman ‘De terugkeer’ een van de vijf kanshebbers op de Boekenbon Literatuurprijs 2021. Foto Frank Ruiter

Esther Gerritsen, Wessel te Gussinklo en Tobi Lakmaker zijn drie van de vijf kanshebbers op de Boekenbon Literatuurprijs 2021, een van de grootste boekenprijzen van Nederland. Samen met de Vlamingen Peter Terrin en Chris De Stoop dingen zij mee naar de prijs van 50.000 euro, die op 11 november wordt toegekend. De jury koos daarmee een shortlist met vier romans en één non-fictiewerk, zo werd deze donderdag bekendgemaakt.

Gerritsen is genomineerd met haar achtste roman De terugkeer, over een gezin dat herenigd wordt waarbij een louche geschiedenis opborrelt. Wessel te Gussinklo is opnieuw genomineerd voor de prijs die hij twee jaar geleden won met De hoogstapelaar, nu met Op weg naar De Hartz, waarin hij zijn vaste alter ego Ewout Meyster kennis laat maken met (mannelijke) onmacht. De verrassing op de shortlist is Tobi Lakmaker, met 27 jaar ook de jongste genomineerde, dit voorjaar gedebuteerd met de vileine autobiografie vol bravoure De geschiedenis van mijn seksualiteit. De Vlaamse journalist Chris De Stoop is de enige non-fictieauteur op de lijst: met Het boek Daniel schreef hij literaire true crime, over de roofmoord op zijn oom. Peter Terrins negende boek, Al het blauw, is een „intense, melancholische roman over de onontkoombare noodzaak van verbinding en het brandende verlangen om je los te maken”, aldus het juryrapport.

Lees ook: Rijneveld, Gerritsen, Van der Heijden bij kandidaten voor Boekenbonprijs

Geen Rijneveld, Van Essen

Daarmee vielen ook enkele romans af die hoge ogen gooiden in kritieken – en prijkten op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021, waarvan de beoordelingstermijn een halfjaar overlapte met die van de Boekenbonprijs. Afgevallen is Merijn de Boers De Saamhorigheidsgroep, dat de BNGBank Literatuurprijs won, net als de tweede roman Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld. Ook de dit jaar verschenen zinderende roman Raam, sleutel van Robbert Welagen en het spektakelstuk Stemvorken van A.F.Th. van der Heijden haalden de laatste vijf niet, evenmin als de verhalenbundel Een man met goede schoenen van Rob van Essen. Non-fictie was al in geringe mate aanwezig op de longlist: zo ontbrak bijvoorbeeld de bestseller Revolusi van David van Reybrouck. De Boekenbon Literatuurprijs, een voortzetting van de AKO Literatuurprijs, staat open voor fictie en non-fictie – met de reglementaire aantekening dat non-fictie zich moet onderscheiden „door de literaire kwaliteit van het proza”. De jury beoordeelde meer dan 450 boeken, die tussen 1 juli 2020 en 1 juli 2021 verschenen zijn; de Librisprijs, waarnaar alleen romans meedingen, volgt het kalenderjaar.

Lees ook: De Boekenbon Literatuurprijs: groot bedrag, maar de reputatie brokkelt af