Recensie

Recensie Podcast

Wat maakt een goede leugen?

Nachtelijk gepieker als inspiratiebron voor een onderzoek naar de waarde van leugens.

Een mens liegt gemiddeld 9 keer per dag. Waarover eigenlijk? En hoe erg zijn die leugens? Onderwerp van het eerste seizoen van Drie Uur ’s Nachts - een podcast over de dingen waar je ‘s nachts van wakker ligt - is liegen.

Al in de openingsscène voel je de sfeer van getob, gepieker en gewoel. Als luisteraar maak je namelijk deel uit van een intiem telefoongesprek tussen vriendinnen die hun nachtelijke gedachten aan elkaar uitspreken. Het zijn de makers van de podcast, Juliet vanaf haar bank in haar pyjama, Corinne vanuit haar kledingkast.

Iedere aflevering delen zowel de makers als een aantal geïnterviewden de redenen en effecten van hun leugens en geheimen. Zo vertelt een vrouw over de verzinsels die ze haar dementerende moeder voorschotelt. “Ik wil het geen liegen noemen, het is meer verzachten of verleiden. Ik faciliteer een zacht bed waarin ze kan voortleven.”

Wat is het effect van liegen voor de leugenaar zelf? Hoe bouwen we uiteindelijk persoonlijkheden van de waarheden die we zelf creëren? Zulke diepzinnige (en vaak nachtelijke) vraagstukken worden uitvoerig uitgedacht. Zin gekregen je eigen bedrog te wereld in te gooien? De makers van 3 Uur ’s Nachts hebben een leugenloket opgericht waar je jouw eigen leugens op kunt biechten.

3 Uur ’s Nachts: De Goede Leugen, 5 afleveringen van een uur, Stichting Watershed.