Wat is er nu te zien?

Klimaatkunst

Welke woorden zoek je voor de toekomst van ons klimaat? Verandering? Crisis? Catastrofe? Taal weerspiegelt onze houding tegenover het niet meer weg te drukken feit: dat het klimaat de wereld zoals we die kennen ingrijpend gaat beïnvloeden.

Maar hoe? In augustus stelde het IPCC, de klimaatwerkgroep van de VN, dat de opwarming van de aarde onweerlegbaar samenhangt met menselijke invloed. In dezelfde maand verwerkte Schiphol vier miljoen reizigers. Zulke paradoxen zijn alomtegenwoordig. De flexitariër is in opmars, de gemiddelde Nederlander eet in 2021 zijn eigen gewicht aan vlees (ca. 78 kg).

Maar kunst kan het onvoorstelbare voorstelbaar te maken, en invoelbaar. Geen wonder dat klimaat in de kunstwereld nu een hot topic is, van de biënnale in Venetië tot Cinekid. Het Radio Filharmonisch Orkest liet vorige maand zelfs horen hoe (heter!) Vivaldi’s Vier jaargetijden klinken na klimaatverandering.

Maar hoe ver reiken de tentakels van de kunst? Wat is wijs, waar en zinvol, wat decadent? Aan die vragen wijden we deze speciale klimaateditie van het Cultureel Supplement. Niet activistisch, wel betrokken. Welke muziek gaat ons helpen te voelen, welke beeldende kunst te beseffen, welke films om te weten? Want kunst heeft een troef die het IPCC niet heeft: ze prikkelt de verbeelding die we, juist nu, goed kunnen gebruiken.

Documentaire: Bigger Than Us

Bigger Than Us volgt de 18-jarige Indonesische Melati die strijdt tegen plasticvervuiling in haar thuisland. Ze ontmoet andere activistische tieners die op andere plekken in de wereld vechten voor hun idealen.

Komt 2 december in de bioscoop.

Cinekid MediaLab

Diverse media-installaties in het MediaLab van kinder- en jeugdfilmfestival Cinekid hebben dit jaar het klimaat of de natuur als thema. Zo word je in ‘Field’, een vijftien meter lange installatie, één met een grasveld-ecosysteem.

Cinekid: 13-31/10, MediaLab: 16-22/10.

‘De zaak Shell’, van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit.

Met de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell als uitgangspunt onderzoeken Nuyens en De Wit in hun voorstelling verschillende perspectieven op het klimaatprobleem.

T/m 19 oktober.

‘Antropoceen, de musical’, door Club Gewalt.

De oceaan en de kwallen nemen het land over van de mens in deze vindingrijke en absurde, alternatieve musical.

Van 11/1 t/m 24/2/2022.

Warming Up Festival

Popfestival verbindt kunst en cultuur met het klimaatvraagstuk via optredens, theater, talkshows. Met o.a. Ruben Hein, Collectief Walden, Joya Mooi, Opening van Natuurgebied Noord, Woorden Worden Zinnen, Patrick Nederkoorn, Arita Baaijens, Nieuwe Helden.

20-24/10, Tolhuistuin, Amsterdam.

Hang Youth

Het Amsterdamse Hang Youth heeft met nummers als ‘Niks tof aan stikstof’ en ‘Shell is een prima bedrijf (als ik de website mag geloven)’ genoeg om uit te schreeuwen. Mooi recent in 1 minuut is ook ‘Het antropoceen fuckt met me game’.

13/11 nov, Paradiso, Amsterdam.

inhabit_inhibit

Componist Stefan Prins wil klimaatstress voelbaar maken met ruimtelijke opgestelde instrumenten, elektronica en feedbackloops.

Met Asko|Schönberg en Ensemblekollektiv Berlin, 24/2/22. Muziekgebouw, Amsterdam.

MARS

De wereld gaan we niet meer redden. Componiste Jennifer Walshe onderzoekt in MARS of de rode planeet ons plan-B kan zijn.

Met Klangforum Wien, Juliet Fraser en Elaine Mitchener (zang). 19 mei 2022, Muziekgebouw Amsterdam

Slow Travel

Televisiemaakster Tess Milne ging de uitdaging aan om op een duurzame manier door Europa te reizen. Je wordt bewuster van de omgeving, aldus Milne.

Stream. Te zien vanaf 12/11 op Cinetree.

Greta Thunberg: A year to change the world.

Driedelige BBC-serie over de Zweedse klimaatactiviste tijdens de coronacrisis. Wetenschappers ontdeken dat de daling van de CO2-uitstoot niet voldoende is om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Thunberg zoekt naar nieuwe manieren om haar boodschap onder de aandacht te brengen.

Te zien op NPO Start.