Vrij zijn is… aan calisthenics doen

Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: calisthenics.

Foto Folkert Koelewijn

Een lichaam kan je vergelijken met een Ferrari. Dat moet je goed verzorgen, zegt trainer Rico Mesa (38), een kleerkast met een gouden tand en een voorliefde voor metaforen. En dus geeft hij een uitgebreide warming-up voordat het echte werk begint. Terwijl zijn leerling Bart van den Heuvel (28) zijn armen ronddraait, zet Mesa een trillend massagegun op zijn heupen. Het is een van de weinige attributen die hij heeft meegenomen. Mesa geeft les in calisthenics: een vorm van krachttraining waarbij je gebruikmaakt van je eigen lichaamsgewicht.

Tijdens een vakantie in zijn geboorteland Colombia, zes jaar geleden, zag hij overal rekken staan waarop mannen met hun dagelijkse work-out bezig waren en „gekke trucjes” deden. Als een vlag aan een paal hangen bijvoorbeeld, in een hoek van negentig graden. Kort daarna ontwikkelde Mesa een calisthenicspark in Dieren, waar hij nu Van den Heuvel rondcommandeert. Deze parken verschijnen in steeds meer gemeenten in Nederland, „zodat mensen die geen sportschoolabonnement kunnen betalen ook kunnen bewegen.”

Dat geldt niet zozeer voor Van den Heuvel. Hij heeft een kantoorbaan vertelt hij, en zit meer dan veertig uur per week achter de computer. Sporten is cruciaal voor hem om fit te blijven. Hoe hij bij calisthenics terechtkwam? „Ik zag een filmpje van iemand die planches deed,” – push-ups met de voeten van de vloer – „en ik dacht: hee, vet, dat moet ik ook kunnen.” Hij begon voorzichtig, met oefeningen om zijn hypermobiele schouders te versterken. En nu kan hij al de handstand. Zogenoemde muscle-ups zijn de volgende mijlpaal.

Op de hiphop van Nate Dogg werkt Van den Heuvel een serie pijnlijk uitziende oefeningen af aan de rekken en op de vloer. Mesa roept ondertussen instructies in zijn oor – „uitblazen voordat je omhoog drukt!” – en geeft hem een boks na elke serieuze krachtsinspanning. „Ik geef geen personal training, maar human training, met aandacht voor de mens in zijn geheel”. Tussendoor laat hij aan de fotograaf zien hoe ‘de vlag’ eruitziet. Een zwoegende Van den Heuvel moet zich net zo lang blijven opdrukken op een van de stangen, totdat Mesa perfect horizontaal hangt.

Doen ze dit eigenlijk ook om een mooi lichaam te kweken? „Nee”, zegt Mesa vastbesloten. „Het is leuk meegenomen”, zegt Van den Heuvel. Als ze het alleen voor het uiterlijk deden, waren ze wel „gaan pompen” in de sportschool. Het leuke aan calisthenics is dat je telkens naar een nieuw doel toe werkt en echt iets leert, zegt Van den Heuvel. Hij heeft dan ook geen goede nieuwjaarsvoornemens meer nodig om fanatiek te sporten. Maar zo fanatiek als Mesa is bijna niemand, zegt hij zelf. „Ik heb zelfs een park in mijn achtertuin gebouwd.”

Correctie (9 oktober 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond Staveren waar dat Dieren moet zijn. Dat is hierboven aangepast.