Vastgoedbeheer

‘Verkoop deelbelang levert Evergrande 5 miljard op’

De noodlijdende vastgoedontwikkelaar Evergrande verkoopt 51 procent van zijn divisie vastgoedbeheer aan het eveneens Chinese vastgoedconcern Hopson Development. Volgens de Chinese staatskrant Global Times zou Evergrande daar 5 miljard dollar (4,3 miljard euro) voor krijgen. Dat geeft de vastgoedreus die deze zomer in betalingsproblemen raakte even lucht. Voor de financiële markten is het een teken dat het concern pogingen doet zijn enorme schuldenlast te verminderen.

De Chinese regering heeft naar verluidt projectontwikkelaars aangespoord bezittingen van Evergrande over te nemen. De schuld van het concern overschrijdt royaal een bedrag van omgerekend 200 miljard euro. Analisten zien Evergrande als ‘too big to fail’. Het gevaar van een bankroet is echter nog niet geweken.

Intussen hebben de moeilijkheden bij Evergrande ook aandacht gevestigd op andere Chinese bedrijven met betalingsproblemen doen richten. Zo is vastgoedontwikkelaar Sinic Holdings dinsdag gedegradeerd door kredietbeoordelaar Fitch, omdat onzeker is of het later deze maand obligaties ter waarde van 246 miljoen dollar kan terugbetalen. Ook Fantasia Holdings zei maandag dat het waarschijnlijk niet op tijd 206 miljoen dollar kan terugbetalen. (NRC)