Portugal begint met boostershots voor 65-plussers

Een zorgmedewerker prepareert een Pfizer-vaccin tegen het coronavirus in Seixal, Portugal.
Een zorgmedewerker prepareert een Pfizer-vaccin tegen het coronavirus in Seixal, Portugal. Foto Pedro Nunes/Reuters

Portugal gaat 65-plussers een derde coronaprik, het zogenoemde boostershot, aanbieden. Dat heeft de minister van Volksgezondheid, Antonio Sales, maandagavond volgens verschillende persbureaus bekendgemaakt. De meest kwetsbaren in deze groep, verzorgingshuisbewoners en 80-plussers, komen vanaf maandag 11 oktober als eerst aan de beurt.

Het land begon vorige maand al met het toedienen van een extra prik aan mensen boven de 16 jaar met een verzwakt immuunsysteem. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde gisteren dat een derde prik met de vaccins van Moderna of Pfizer voor deze groep veilig is. Het boostershot kan binnen vier weken na de tweede dosis worden gegeven. Personen tussen de 18 en 55 jaar zonder immuniteitsproblemen kunnen een half jaar na toediening van de tweede prik in aanmerking komen voor een booster.

85 procent van de Portugese bevolking heeft inmiddels twee vaccinshots gehad.

Lees ook: EMA: derde coronaprik met Pfizer-vaccin veilig, Moderna deels veilig Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Pfizer na zes maanden nog 90 procent effectief’