Moederbedrijf Janssen vraagt Amerikaanse goedkeuring voor tweede prik

Johnson & Johnson, het moederbedrijf van de Nederlandse vaccinproducent Janssen, heeft op dinsdag Amerikaanse toestemming aangevraagd voor een tweede prik van het Janssenvaccin. De booster zou alleen voor 18-plussers gelden, meldt persbureau ANP. Op dit moment wordt alleen één dosis van het vaccin toegediend.

Volgens Johnson & Johnson zorgt een tweede prik voor effectieve bescherming tegen het coronavirus. De Nederlandse Gezondheidsraad stelde eerder vast dat een prik 67 procent bescherming biedt. Uit recent onderzoek van het farmaceutische bedrijf zou blijken dat een tweede vaccin tot 100 procent tegen ernstige ziekte door het coronavirus beschermt.

Het verzoek wordt op vrijdag 15 oktober in behandeling genomen door een adviescommissie van de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit (FDA). CNN schrijft dat het farmaceutische bedrijf al zijn data over het vaccin vrijgeeft aan de FDA en gezondheidsdienst Centers for Disease Control. Die moeten vervolgens beslissen welke groepen eventueel in aanmerking komen voor de booster.

Los van de lagere effectiviteit in vergelijking met mRNA-vaccins raakte het Janssenvaccin verder in opspraak na zeldzame meldingen van ernstige tromboseachtige bijwerkingen. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde in juni om het vaccin uit het vaccinatieprogramma voor jongere groepen te halen. Het demissionaire kabinet bood 18-plussers later die maand een keuzemogelijkheid met het vaccin. Meer dan 375.000 Nederlanders kozen voor Janssen, voor een belangrijk deel vanwege het praktische voordeel dat één prik voldoende bescherming bood.

Lees over de bijwerkingen van het Janssenvaccin: Zicht op de bijwerkingen van Janssen en AstraZeneca Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw stijging aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen