Misbruik door Franse geestelijken

Onderzoek Mogelijk ruim 300.000 kinderen werden sinds 1950 seksueel misbruikt in de Franse kerk.

Zeker 216.000 kinderen zijn sinds 1950 slachtoffer geworden van seksueel misbruik in de Franse katholieke kerk. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van CIASE, een commissie die is ingesteld om het misbruik te onderzoeken. Het aantal slachtoffers is 330.000 wanneer ook slachtoffers worden meegeteld van seksueel misbruik dat gepleegd werd door iemand zonder officiële functie binnen de kerk.

Het gaat in het rapport specifiek om personen tot en met 18 jaar die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Commissievoorzitter Jean-Marc Sauvé noemt de cijfers „meer dan zorgwekkend” en „overweldigend” en vindt dat ze „op geen enkele manier onbeantwoord” kunnen blijven. Het misbruik werd gepleegd door zo’n 2.900 tot 3.200 geestelijken en andere functionarissen in dienst van de kerk. De meeste slachtoffers waren volgens Sauvé jongens in de leeftijd tussen 11 en 13 jaar.

Olivier Savignac, hoofd van een organisatie van misbruikslachtoffers, beschreef tegenover persbureau Associated Press hoe hij als 13-jarige werd misbruikt door de leider van een katholiek vakantiekamp in het zuiden van Frankrijk. „Ik zag hem als een goed, zorgzaam persoon die me geen kwaad zou doen. Maar toen ik halfnaakt op een bed lag en hij me aanraakte, realiseerde ik me dat er iets niet klopte.”

Volgens Sauvé toonde de katholieke kerk „tot het begin van de jaren 2000 een diepe onverschilligheid en zelfs wreedheid tegenover de slachtoffers” en zijn de problemen nog steeds niet opgelost. Slachtoffers werden „niet geloofd, gehoord, men denkt dat ze min of meer hebben bijgedragen aan wat hen is overkomen”, voegde hij eraan toe. De commissie spreekt bij het misbruik van een „systemisch karakter” en vindt dat er financiële compensatie moet komen voor de getroffenen. Hij zei van een aantal van de aan het licht gekomen misbruikzaken melding te hebben gedaan bij de Franse justitie.

François Devaux, die een andere organsatie voor slachtoffers van het kerkelijk misbruik heeft opgericht, sprak voorafgaand aan de presentatie van het rapport de aanwezige vertegenwoordigers van de kerk toe. Hij noemde de bevindingen „een schande”, en wees erop dat de bisschoppen noch de paus tot op heden hebben kunnen opbrengen de slachtoffers de erkenning te geven die ze van de Franse kerk nu wel krijgen.

Vergeving

De aartsbisschop van Reims en tevens hoofd van de Franse bisschoppenconferentie, Eric de Moulins-Beaufort, vroeg na de presentatie van het rapport om „vergeving van iedereen”. Hij voegde daar volgens persbureau AFP aan toe dat „de stem van de slachtoffers ons overweldigt, hun aantal ons overweldigt”. De aartsbisschop beloofde daarnaast actie te ondernemen om toekomstig seksueel misbruik te voorkomen en recht te doen aan slachtoffers van misbruik uit het verleden.

De bisschoppen van de Franse katholieke kerk gaven in 2018 opdracht tot het onderzoek, dat moest helpen om het vertrouwen in de kerk te herstellen. De onderzoekscommissie, die bestaat uit juristen, psychologen, artsen, docenten, historici en theologen, heeft tweeënhalf jaar onderzoek gedaan. Een oproep aan getuigen om zich te melden, bijvoorbeeld via een speciaal ingesteld telefoonnummer, leidde tot duizenden reacties.