Koolmees geen minister zolang hij informateur is

Als Wouter Koolmees (D66) door de Tweede Kamer wordt aangesteld als informateur, stopt hij als demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zolang die opdracht duurt. En als mede onder zijn leiding een nieuw kabinet zal worden gevormd, zal hij daarin niet zelf plaatsnemen. Dat heeft D66-partijleider Sigrid Kaag dinsdag gezegd tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie. Koolmees is de zoveelste bewindspersoon die vroegtijdig vertrekt uit het kabinet-Rutte III, in ieder geval tijdelijk.

Eerder op de dag lekten Haagse bronnen dat D66 en de VVD respectievelijk Koolmees en Johan Remkes (VVD) naar voren schuiven als informateurs. Ook de voordracht van Remkes is inmiddels bevestigd: tijdelijk VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans deed dit in haar eerste termijn van het formatiedebat.

Wat ook in het debat ter sprake kwam, waren de recentelijk verspreide roddels over Johan Remkes. Adviseurs van D66 benaderden vorige week actief verschillende media met het bericht dat Remkes tijdens besprekingen met partijleiders „warrig” zou zijn geweest door overmatig drankgebruik. Een paar uur later nam het hoofd voorlichting van de Kamerfractie de beschuldiging terug. „Zeer terecht”, aldus Kaag dinsdag. Ze voegde eraan toe dat zij de roddel niet de wereld in had geholpen en haar secondant Rob Jetten evenmin.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Koolmees zal terugtreden als minister zolang hij informateur is