Kabinet wil nationale reserve van 2.000 zorgmedewerkers bij gezondheidscrises

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) op het Binnenhof.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) op het Binnenhof. Bart Maat/ANP

Het kabinet wil dat de zorg eind volgend jaar beschikt over een nationale reserve van 2.000 zorgmedewerkers. Dat laat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) dinsdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. De invallers moeten kunnen worden ingezet bij een gezondheidscrisis als een pandemie. Zeker 720 zorgmedewerkers hebben zich inmiddels aangemeld, meldt persbureau ANP.

De zoektocht gaat vooral uit naar mensen die nu niet in de zorg werken, mensen die de zorg verlaten of om degenen die met pensioen gaan, blijkt uit de brief. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat aan de NOS weten dat het gaat om extra mensen. „We gaan geen mensen uit ziekenhuizen weghalen om ze vervolgens in andere ziekenhuizen weer in te zetten”. Het ministerie was voor NRC niet bereikbaar.

Met een eerder initiatief, Extra handen voor de zorg, zijn sinds het begin van de pandemie in Nederland 6.300 mensen verbonden aan noodlijdende zorgorganisaties. Dit initiatief stopt aan het einde van dit jaar, maar zorginstellingen gaan medewerkers van het initiatief vragen om ook onderdeel te worden van de nationale zorgreserve.

Tijdens Prinsjesdag werd voor de nationale reserve structureel 5 miljoen euro per jaar beschikbaar gemaakt. Dat besluit volgde op een motie van de PVV en het CDA. De directe aanleiding voor die motie waren de volle ziekenhuizen door de coronapandemie, waardoor het zorgpersoneel onder grote druk kwam.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vorige week iets meer nieuwe coronagevallen dan in zeven dagen daarvoor