Islamitisch geïnspireerde partij Nida stapt uit lokale politiek

Politieke partij Nida wil uitgroeien tot een „emancipatiebeweging” en doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.
Nida was actief in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Almere.
Nida was actief in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Almere. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nida stapt uit de lokale politiek. De islamitisch geïnspireerde partij doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar en laat dinsdag weten verder te gaan als „emancipatiebeweging”. Dat is volgens de partij besloten op de ledenvergadering. In de Rotterdamse gemeenteraad heeft Nida nu twee zetels; in Amsterdam, Den Haag en Almere één. Begin dit jaar deed de partij een poging om in de Tweede Kamer te komen, maar kreeg zij niet genoeg stemmen voor een zetel.

Lees ook dit interview met Nida-oprichter Nourdin el Ouali: ‘Politieke polarisatie is onmisbaar voor aandacht’

Het vertrek uit de politiek is opvallend, aangezien Nida-oprichter Nourdin el Ouali eerder landelijke ambities uitsprak. In gesprek met NRC zei El Ouali vorig jaar dat het sinds de oprichting in 2013 het plan was om in de Tweede Kamer te komen. Wat het vertrek uit de lokale politiek betekent voor de landelijke ambities, blijft onduidelijk. In een verklaring zegt Nida zich te gaan richten op „behartiging en bezieling van landelijke politiek, media en recht”. Een woordvoerder sluit deelname aan landelijke verkiezingen in de toekomst niet uit. Oprichter El Ouali vertrok deze zomer bij de partij om te gaan werken voor de koepelorganisatie Spior van Rotterdamse moskeeën.

De Haagse fractievoorzitter Adeel Mahmood stelt dat Nida een „brede belangenbehartigingspartij voor moslims” wordt. Volgens Mahmood heeft zijn partij in Den Haag geprobeerd om voor de lokale verkiezingen een gezamenlijke kandidatenlijst met Denk op te stellen. De fractievoorzitter stelt echter dat een samenwerking niet van de grond is gekomen. In maart maakte Mourad Taimounti, de voorzitter van de Amsterdamse fractie van Denk, nog bekend over te stappen naar Nida.

Nida werd in 2013 opgericht door El Ouali. Een jaar later deed de partij voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van Rotterdam, waarin Nida genoeg stemmen kreeg voor twee zetels. In de Maasstad verwierf de partij onder El Ouali bekendheid als tegenhanger van Leefbaar Rotterdam en de PVV. In 2018 vormde Nida een links verbond met GroenLinks, de SP en PvdA met als doel om de grootste partij te worden in de raad. De samenwerking hield niet lang stand, omdat GroenLinks en de PvdA afstand namen van Nida vanwege een tweet uit 2014 waarin de partij Israël vergeleek met Islamitische Staat. Ook zijn er vaak speculaties geweest over een samenwerking tussen Denk en Nida, maar ook die is er nooit van gekomen.

Correctie (5 oktober 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Nida vorig jaar een poging deed om in de Tweede Kamer te komen. Dat klopt niet, de verkiezingen werden in maart dit jaar gehouden. Dat is hierboven aangepast.