Formatieblog

Informateurs willen samenwerking zoeken met PvdA en GroenLinks

In dit formatieblog houdt NRC het nieuws over het nieuw te vormen kabinet bij. Dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Johan Remkes.

Informateurs willen samenwerking zoeken met PvdA en GroenLinks

Informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) zullen bij de komende formatiebesprekingen met de huidige coalitiepartijen vooral samenwerking proberen te zoeken met de PvdA en GroenLinks. Dat heeft het duo zojuist gezegd tijdens een persconferentie.

De twee linkse partijen zullen inbreng kunnen leveren, aldus Remkes, waarmee de informateurs naar eigen zeggen willen „uitstralen dat het proces open is”. Andere partijen in de Tweede Kamer zullen volgens hen overigens niet worden uitgesloten.

Het is onduidelijk of de GroenLinks en de PvdA op deze uitnodiging zullen ingaan. De twee linkse partijen, die van de gesprekken zijn uitgesloten omdat ze weigeren zonder elkaar in een nieuw te vormen coalitie deel te nemen, hebben meermaals verklaard dat ze niet vooraf willen onderhandelen over steun aan een nieuw kabinet. Ook ziet het linkse duo niks in het eventueel leveren van bewindspersonen. „Voor de PvdA is er geen enkele rol in de vorming van dit kabinet”, aldus partijleider Liliane Ploumen vorige week. „Niet in onderhandelingen, niet in het leveren van bewindspersonen.”

Remkes en Koolmees beginnen woensdag met de onderhandelingen nadat ze een dag eerder als informateurs zijn aangesteld door de Tweede Kamer.

Informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) tijdens een persconferentie woensdag. Foto David van Dam

Hoekstra als eerste op gesprek bij nieuwe informateurs Remkes en Koolmees

CDA’er Wopke Hoekstra is de eerste fractieleider die woensdag op gesprek is gekomen bij de nieuwe informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66). Zijn bezoek markeert het begin van de inhoudelijke onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord, ruim een half jaar na de verkiezingsuitslag.

Later op de middag ontvangen de informateurs ook fractieleiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66), en waarnemend VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. ’s Avonds zullen de vier deelnemende en tevens huidige coalitiepartijen (ChristenUnie, VVD, D66 en CDA) ook nog gezamenlijk overleg voeren.

Als het aan Kaag en Remkes ligt, zal de laatste fase van het formatieproces niet lang duren. Tijdens het formatiedebat in de Tweede Kamer liet Remkes dinsdag weten „zo spoedig mogelijk” een nieuw kabinet te willen vormen en Kaag sprak zich in soortgelijke bewoordingen uit: „we kunnen er op heel korte termijn uitkomen.”

Kaag wees op het document op hoofdlijnen, waar D66 en VVD afgelopen zomer aan hebben gewerkt. Het is alleen de vraag op wat voor manier dat stuk gaat bijdragen aan de onderhandelingen. De ChristenUnie, de nieuwe partij aan de onderhandelingstafel, heeft eerder namelijk al laten weten zich niet in het document te kunnen vinden.

Wopke Hoekstra (CDA) woensdag op gesprek bij informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66). Foto David van Dam

Koolmees geen minister zolang hij informateur is

Als Wouter Koolmees (D66) door de Tweede Kamer wordt aangesteld als informateur, stopt hij als demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zolang die opdracht duurt. En als mede onder zijn leiding een nieuw kabinet zal worden gevormd, zal hij daarin niet zelf plaatsnemen. Dat heeft D66-partijleider Sigrid Kaag dinsdag gezegd tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie. Koolmees is de zoveelste bewindspersoon die vroegtijdig vertrekt uit het kabinet-Rutte III, in ieder geval tijdelijk.

Eerder op de dag lekten Haagse bronnen dat D66 en de VVD respectievelijk Koolmees en Johan Remkes (VVD) naar voren schuiven als informateurs. Ook de voordracht van Remkes is inmiddels bevestigd: tijdelijk VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans deed dit in haar eerste termijn van het formatiedebat.

Wat ook in het debat ter sprake kwam, waren de recentelijk verspreide roddels over Johan Remkes. Adviseurs van D66 benaderden vorige week actief verschillende media met het bericht dat Remkes tijdens besprekingen met partijleiders „warrig” zou zijn geweest door overmatig drankgebruik. Een paar uur later nam het hoofd voorlichting van de Kamerfractie de beschuldiging terug. „Zeer terecht”, aldus Kaag dinsdag. Ze voegde eraan toe dat zij de roddel niet de wereld in had geholpen en haar secondant Rob Jetten evenmin.

Wouter Koolmees en Johan Remkes voorgedragen als nieuwe informateurs

Johan Remkes (VVD) en demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) gaan hoogstwaarschijnlijk de formatie-onderhandelingen leiden tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Dat bevestigen Haagse bronnen aan NRC op basis van berichtgeving van RTL Nieuws.

De Tweede Kamer moet de voordracht van het tweetal nog goedkeuren. Dinsdagmiddag is er een debat over het formatieproces.

Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Foto Bart Maat/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit formatieblog houdt NRC het nieuws over het nieuw te vormen kabinet bij. Dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Johan Remkes.

Lees hier het oude blog terug: Segers: nog geen afspraken gemaakt over medisch-ethische kwesties