Wereldwijde storing treft Facebook, Instagram en WhatsApp

Sociale media Mogelijk tientallen miljoenen gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp ondervinden maandagavond problemen vanwege een wereldwijde storing. De oorzaak is nog onbekend.
Instagram, WhatsApp en Facebook zijn maandagavond niet bereikbaar.
Instagram, WhatsApp en Facebook zijn maandagavond niet bereikbaar. Foto Thomas White/Reuters

De sociale media Facebook, Instagram en WhatsApp zijn maandagavond urenlang niet of beperkt bereikbaar vanwege een wereldwijde storing. Ook Messenger, het chatprogramma van Facebook, kan niet worden gebruikt. Dat melden Facebook en DownDetector.com, dat storingen van websites, apps en servers bijhoudt. Volgens Facebook is er sprake van netwerkproblemen, maar hoe deze zijn ontstaan, is onduidelijk.

Twitter avatar grahammudd Graham Mudd Facebook’s ad platform is impacted by this outage. We apologize for the disruption this creates for our customers. Will share updates as they become available. https://t.co/HdqJHH9Ikb

De storing, die aan het einde van de middag lijkt te zijn ontstaan, treft wereldtijd mogelijk tientallen miljoenen gebruikers. Bij de website allestoringen.nl zijn al tienduizenden meldingen vanuit Nederland binnengekomen. Niet alleen particuliere functionaliteiten zijn tijdelijk onbereikbaar, ook zakelijke. Zo is Workplace, een versie van het sociale medium speciaal voor zakelijke communicatie, niet te gebruiken, evenmin het advertentieplatform.

Op WhatsApp kunnen gebruikers geen berichten meer versturen of ontvangen, terwijl Instagram en Facebook een foutmelding geven. Alle drie de sociale media vallen onder hetzelfde moederbedrijf, Facebook Inc. Hoewel websites en apps vaker kampen met storingen, komt het zelden voor dat zowel Instagram, WhatsApp als Facebook op hetzelfde moment uitvallen.

Lees ook: Storing Facebook en WhatsApp vlak voor hoorzitting Senaat

Oplossing

„Wij weten ook nog niet wat er aan de hand is en in de Verenigde Staten wordt hard gewerkt om de boel te herstellen”, reageert een woordvoerder van Facebook Nederland maandagavond. „We bieden onze excuses aan voor enig ongemak”. Ook WhatsApp en Instagram zeiden druk bezig te zijn met het zoeken naar een oplossing. Afgelopen maart kampten de diensten van Facebook ook met een grote storing, waardoor gebruikers circa een uur niet konden inloggen.

Ondertussen zijn de hashtags #WhatsApp en #facebookdown maandagavond trending op Twitter, het platform dat maandag zelf ook met een bericht inspeelt op de storing. Sommige gebruikers reageren geërgerd op de problemen terwijl anderen er wel de humor van in lijken te zien. Instagram schrijft op twitter dat het platform en „zijn vrienden [Facebook en WhatsApp] het momenteel een beetje moeilijk hebben”.

Twitter speelt in op de storing:

Twitter avatar Twitter Twitter hello literally everyone

Ook deze gebruiker denkt dat twitter profiteert van de storing.

Twitter avatar SinghLions Harjinder Singh Kukreja This is Twitter after #Instagram, Facebook and Whatsapp are down #whatsappdown #facebookdown https://t.co/uG0IMZ0wAk

Deze gebruiker plaatst de netwerkproblemen in een breder, ietwat gedeprimeerd, perspectief:

Twitter avatar TheTweetOfGod God Instagram and Facebook are currently not working, as are democracy, society and a healthy sense of self.