Wereldhandelsorganisatie verwacht dit en volgend jaar sterkere economische groei

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat de mondiale handel dit en volgend jaar sterker zal groeien dan eerder werd aangenomen. Dat meldt de organisatie maandag. Wel waarschuwt de WTO voor ongelijkheid tussen landen op het gebied van economisch herstel.

Afgelopen maart verwachtte de organisatie nog een groei van 8 procent van de wereldhandel dit kalenderjaar, met een verdere toename van 4 procent in 2022. Maandag werd de verwachting omhoog bijgesteld, naar respectievelijk 10,8 en 4,7 procent. Als deze cijfers daadwerkelijk worden gerealiseerd komt de mondiale handel weer bijna op het langetermijntraject dat voor de coronacrisis was uitgestippeld.

Vorig jaar kreeg de wereldhandel een flinke knauw door de coronapandemie en internationale reisbeperkingen, die voor problemen met leveringen zorgde. Handel in goederen daalde dat jaar met 5 procent. De WTO waarschuwt voor ongelijkheid: hoewel er wereldwijd tot op heden al 6 miljard coronavaccins geproduceerd zijn, heeft van de lagelonenlanden pas 2,2 procent van de bevolking minstens één prik gehad. Dit trage vaccinatietempo heeft ook gevolgen voor de economische welvaart van die landen.

Twitter avatar wto WTO BREAKING: WTO upgrades its forecast for merchandise trade volume growth to 10.8% for 2021 and 4.7% for 2022. However, there are big divergences across regions. Read the full #WTOForecast: https://t.co/t4Ycy0gco5 https://t.co/0SYYroR4Jm

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: India betaalt schadevergoeding aan nabestaanden coronadoden