Storing Facebook en WhatsApp vlak voor hoorzitting Senaat

Storing sociale media Na wekenlang onder vuur te hebben gelegen vielen maandag Facebooks belangrijkste diensten uit. De oorzaak van de storing, die inmiddels is verholpen, was een verkeerde instelling tijdens het uitvoeren van een update.

Facebook, Instagram en WhatsApp – allen eigendom van moederbedrijf Facebook – vielen maandagavond tegelijkertijd uit.
Facebook, Instagram en WhatsApp – allen eigendom van moederbedrijf Facebook – vielen maandagavond tegelijkertijd uit. Foto Ed Jones/AFP

Mantelzorgers die elkaar via WhatsApp op de hoogte houden van het welbevinden van hun geliefde. Influencers die hun inkomen verdienen via Instagram. Minima zonder telefoonabonnement die voor hun communicatie afhankelijk zijn van Facebook Messenger. Een wereldwijde storing legde maandagavond urenlang grote delen van dit soort online verkeer plat.

Concurrerende platforms als berichtendienst Signal meldden een grote toestroom van nieuwe gebruikers en op Twitter werd leedvermaak al gauw omgezet in grappen. Op de beurs noteerde moederbedrijf Facebook met een daling van 5 procent al snel na de storing de slechtste cijfers sinds meer dan een jaar.

Rond middernacht meldden gebruikers dat Instagram en Facebook weer gedeeltelijk online kwamen. Inmiddels werkt ook WhatsApp weer, meldt moederbedrijf Facebook. Het bedrijf biedt in een bericht op Twitter excuses aan voor de storing, die werd veroorzaakt doordat bij een update een verkeerde instelling werd ingeschakeld.

Twitter avatar Facebook Facebook To the huge community of people and businesses around the world who depend on us: we’re sorry. We’ve been working hard to restore access to our apps and services and are happy to report they are coming back online now. Thank you for bearing with us.

1Wie werden door deze storing geraakt?

Facebook bedient wereldwijd bijna drie miljard mensen, WhatsApp heeft twee miljard gebruikers en Instagram één miljard – samen vormt het drietal één groot bedrijf.

De site DownDetector meldde honderdduizenden storingen per uur vanuit de hele wereld. Facebook-medewerkers konden op hun Facebook-mailadres geen berichten ontvangen. Sommigen konden zelfs het kantoor niet in, omdat hun toegangspasjes niet meer werkten, meldde een verslaggever van The New York Times.

2Was de timing van deze storing toeval?

De storing vond plaats nadat klokkenluider Frances Haugen de avond tevoren op de Amerikaanse tv had verteld over hoe jonge gebruikers schadelijke gevolgen van Instagramgebruik kunnen ondervinden. De voormalige Facebookmedewerker nam in haar laatste weken bij het bedrijf tienduizenden kopieën van documenten mee en lekte deze naar dagblad The Wall Street Journal. De krant beschreef, op basis van deze stukken, onder meer hoe het bedrijf de eigen regels bij prominente gebruikers minder streng toepast. Ook onthulde de krant dat het concern allang beseft dat de foto-app van dochterbedrijf Instagram de geestelijke gezondheid van tienermeiden ernstig kan schaden.

Of er een verband bestaat tussen de hoog opgelaaide woede richting Facebook en de verlammende storing was aanvankelijk onduidelijk, maar inmiddels is duidelijk dat dit verband er niet was. Deze dinsdag wordt klokkenluider Haugen gehoord in de Amerikaanse Senaat.

3Zou het ook een cyberaanval van buiten kunnen zijn geweest?

Daar werd rekening mee gehouden. Maar medewerkers van Facebook leek dat maandagavond niet waarschijnlijk, omdat de systemen van de verschillende apps niet zodanig geïntegreerd zijn dat ze in één klap allemaal uitgeschakeld kunnen worden. Inmiddels is bekend dat de problemen werden veroorzaakt door een verkeerde instelling tijdens het uitvoeren van een update.

Facebook laat ook weten dat er geen aanwijzingen zijn dat bij de storing data van gebruikers onbeschermd zijn geweest.

Lees ook: Als het internet een hartaanval krijgt

Deskundigen wezen vooral op het zogeheten Domain Name System (DNS), bijgenaamd het telefoonboek voor internet . Het systeem verbindt gebruikers met hun bestemming.

4Hoe uitzonderlijk was deze storing?

Elk afzonderlijk vallen diensten als deze wel eens uit, maar meestal zijn dat soort storingen snel verholpen. Dat alle diensten tegelijk uitvallen is uitzonderlijk.