Omtzigt en Van Lienden oneens over mondkapjesaffaire

Sywert van Lienden heeft maandag op Twitter gereageerd op de verklaring van Pieter Omtzigt, die in de Volkskrant liet weten op het verkeerde been te zijn gezet rondom de mondkapjeshandel van Van Lienden. Het onafhankelijk Kamerlid heeft vorig jaar, toen hij voor het CDA in de Tweede Kamer zat, premier Mark Rutte (VVD) en toenmalig minister voor Medische Zaken Martin van Rijn (PvdA) gewezen op de mogelijkheid om 80 miljoen mondkapjes via Van Lienden te kopen. „Ik heb expliciet gevraagd of er sprake was van een non-profit initiatief en dit heeft Sywert aan mij bevestigd,” liet Omtzigt weten aan de Volkskrant.

Van Lienden stelt dat Omtzigt nooit een vraag heeft gesteld over de Relief Goods Alliance, een aparte BV die Van Lienden oprichtte naast zijn Stichting Hulptroepen Alliantie en waarmee hij miljoenen verdiende. Stichting Hulptroepen Alliantie „was en is” volgens Van Lienden een initiatief zonder winstoogmerk.

Van Lienden raakte deze zomer in opspraak toen na publicaties van de Volkskrant en Follow the Money bleek dat hij en twee zakenpartners tot 30 miljoen euro hadden verdiend aan de handel in mondkapjes. Publiekelijk had Van Lienden altijd verklaard dat hij zich „om niet” met de mondkapjeshandel bezighield.

Omtzigt en Van Lienden zaten beiden in de commissie die het verkiezingsprogramma van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar schreef, maar verlieten de partij deze zomer allebei. Van Lienden zegde zijn partijlidmaatschap op nadat uitkwam dat hij de miljoenenwinst had gemaakt met zijn mondkapjeshandel. Omtzigt stapte uit het CDA nadat een intern stuk uitlekte, waarin hij scherpe kritiek leverde op de partij.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hugo de Jonge doet aangifte van ‘galgtweet’ tijdens demonstratie