Nieuw-Zeeland wil leren leven met virus, ziet af van totale eliminatie

Premier Jacinda Ardern maandag kort voor de persconferentie over het loslaten van de eliminatiestrategie.
Premier Jacinda Ardern maandag kort voor de persconferentie over het loslaten van de eliminatiestrategie. Foto Mark Mitchell / AP

Nieuw-Zeeland heeft op maandag bekendgemaakt het coronabeleid te versoepelen - het doel is niet langer om het virus volledig te elimineren. Dat betekent dat het land niet meer zal leunen op vrijheidsbeperkingen zoals strikte lockdowns tot het virus volledig is gedoofd, meldt persbureau Reuters. Er zal met het virus geleefd moeten worden, zo heeft de regering van premier Jacinda Ardern besloten. Ze zet in op het verhogen van de vaccinatiegraad.

Nieuw-Zeeland was een van de eerste landen ter wereld dat het aantal coronabesmettingen in 2020 tot nul heeft weten te brengen. Maar de Delta-variant zorgt sinds half augustus weer voor nieuwe uitbraken. Een terugkeer naar nul besmettingsgevallen is ongelooflijk moeilijk, stelde premier Ardern maandag in een persconferentie.

In het weekend werden vijftig nieuwe besmettingen gemeld. Daar kwamen maandag 29 besmettingen bij, waardoor het totale aantal op 1.357 staat. De regering richt zich nu op het verhogen van de vaccinatiegraad. Ook zal de lockdown in Auckland, dat 1,7 miljoen inwoners telt, in drie fases worden opgeheven. Inwoners mogen vanaf woensdag met maximaal tien mensen uit twee huishoudens buiten samenkomen.

Strenge lockdowns zullen pas bij een lokale vaccinatiegraad van 90 procent volledig worden losgelaten. Op dit moment is slechts 48 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Door de trage uitrol van de vaccinatiestrategie is de populariteit van Ardern de afgelopen maanden gekelderd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 72 reisorganisaties klagen de staat aan vanwege reisadviezen