Luchtruim

Taiwan: tientallen toestellen China in verdedigingszone

Conflict De verhouding tussen China en Taiwan is gespannen. De Chinese president Xi Jinping heeft herhaaldelijk gezegd het eiland te willen inlijven.

Volgens het ministerie van Defensie van Taiwan zijn zondag opnieuw zeker zestien Chinese militaire vliegtuigen door de luchtverdedigingszone van Taiwan gevlogen. Vrijdag en zaterdag waren volgens Taipei al 38 en 39 Chinese toestellen de zone binnengedrongen. Het zou gaan om een recordaantal toestellen in korte tijd.

De Chinese toestellen, waaronder straaljagers en bommenwerpers, vlogen volgens het Taiwanese ministerie in meerdere golven door de verdedigingszone. Deze zone ligt technisch gezien in het internationale luchtruim, maar buitenlandse toestellen die er doorheen vliegen worden door Taiwan gevolgd uit veiligheidsoverwegingen. Als reactie liet Taiwan gevechtsvliegtuigen opstijgen en werd het luchtafweergeschut in stelling gebracht.

De Taiwanese regering noemt de vluchten „bedreigend”. Ook de Verenigde Staten hebben de Chinese acties zondag veroordeeld.

De verhouding tussen Taiwan en China is gespannen. Taiwan ziet zichzelf als een onafhankelijke staat, maar China erkent deze status niet en beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

Om het ongenoegen over de houding van Taiwan te uiten, stuurt Beijing vaker militaire vliegtuigen richting het eiland. President Xi Jinping heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gezegd het eiland te willen inlijven. (NRC)