Irispenning voor Marion Koopmans

Viroloog Marion Koopmans heeft dit jaar de Irispenning gewonnen, de prijs voor excellente wetenschapscommunicatie. Ze ontvangt een bedrag van tienduizend euro en een penning. Koopmans zal de erkenning vanavond ontvangen uit handen van demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Wetenschap, D66), tijdens de jaarlijkse editie van de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Koopmans, onder meer hoogleraar virologie en lid van het Outbreak Management Team, is sinds de uitbraak van het coronavirus veel te zien in de media. De jury van de Irispenning stelt dat de viroloog ingewikkelde kwesties duidelijk, geduldig en informatief verwoordt. De jury waardeert dat Koopmans, vooral op sociale media, het debat aangaat en „ongezouten meningen telkens weer weet te normaliseren en terug te brengen tot de nuchtere, wetenschappelijke feiten”.

Lees ook het NRC-interview met Koopmans uit april 2020: Viroloog Marion Koopmans: ‘Dit coronavirus komt in ons vaste winterpakket’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 72 reisorganisaties klagen de staat aan vanwege reisadviezen