India betaalt schadevergoeding aan nabestaanden coronadoden

Nabestaanden en vrijwilligers dragen het lichaam van een coronaslachtoffers richting een crematorium in Srinagar.
Nabestaanden en vrijwilligers dragen het lichaam van een coronaslachtoffers richting een crematorium in Srinagar. Foto Farooq Khan/EPA

India gaat een schadevergoeding uitkeren aan nabestaanden van personen die aan het coronavirus zijn overleden. Dat meldt India Today op maandag. Het plan van de Indiase regering is door het Hooggerechtshof goedgekeurd. Het geld voor de compensaties wordt uit fondsen voor rampenbestrijding gehaald, omdat nabestaanden van coronadoden worden aangemerkt als slachtoffers van een ramp.

Directe nabestaanden hebben recht op een eenmalige uitkering van 50.000 roepies (580 euro). Sinds het uitbreken van het coronavirus zijn zeker 449.000 dodelijke slachtoffers in India gevallen. Maar dat zijn de officiële cijfers. Deskundigen schatten het werkelijke aantal op vier miljoen, zo bleek eerder uit onderzoek. Onderzoekers ontdekten in juli dat de oversterfte in India, waarbij het daadwerkelijke aantal doden wordt vergeleken met gemiddelden, tussen de 3.4 miljoen en 4.9 miljoen ligt. Dat komt neer op een tien keer hoger aantal dan de officiële coronasterftecijfers.

Provincies mogen compensatieaanvragen niet weigeren, dus ook niet als de doodsoorzaak op de overlijdensakte niet aan Covid-19 is toegeschreven. Het Hooggerechtshof zegt dat lokale autoriteiten in zo’n geval de overlijdensakte moeten aanpassen. Uitbetaling moet binnen dertig dagen na aanvraag plaatsvinden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hugo de Jonge doet aangifte van ‘galgtweet’ tijdens demonstratie