Hugo de Jonge doet aangifte van ‘galgtweet’

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Foto Bart Maat/ANP

Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) doet aangifte van een ‘galgtweet’, zo bevestigt zijn woordvoerder aan NRC na berichtgeving van RTL Nieuws. Het gaat om een tweet die op zondag werd geplaatst. Daarop was een foto van een galg te zien met de tekst „De galg hangt voor je klaar @minVWS Hugo!” Het account dat de tweet plaatste is inmiddels verwijderd.

Bij een coronaprotest op zondag in Amsterdam had één van de volgens de gemeente ruim 25.000 demonstranten een galg meegenomen. Het is onbekend of diezelfde demonstrant ook de galgtweet heeft geplaatst. „Dat moet de politie uitzoeken”, aldus de woordvoerder van De Jonge. De galg zorgde voor veel geschokte reacties, al is het meedragen van een galg niet strafbaar vanwege de vrijheid van meningsuiting, zo stelde het Openbaar Ministerie (OM). Dat ligt anders bij de galgtweet, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

„De minister doet altijd in dit soort gevallen aangifte”, zegt zijn woordvoerder. Ze weet niet hoeveel aangiften inmiddels zijn gedaan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hugo de Jonge doet aangifte van ‘galgtweet’ tijdens demonstratie