EMA: derde coronaprik met Pfizer-vaccin veilig, Moderna deels veilig

Naalden met het vaccin van Pfizer liggen klaar op een vaccinatielocatie in Rotterdam.
Naalden met het vaccin van Pfizer liggen klaar op een vaccinatielocatie in Rotterdam. Foto David van Dam

Het toedienen van een derde prik met de vaccins van Pfizer en Moderna aan mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem is veilig. Dat meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maandag. De derde prik bij deze groep kan binnen vier weken na de tweede dosis worden toegediend.

Ook voor mensen tussen de 18 en 55 jaar is een zogeheten booster van Pfizer veilig bevonden. Zij zouden een half jaar na hun tweede dosis in aanmerking kunnen komen voor een derde prik. Het EMA meldt dat nog wordt onderzocht of ook een derde prik van Moderna voor deze groep veilig is.

Meerdere landen in de Europese Unie, zoals Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije, zijn al begonnen met het toedienen van een derde vaccindosis voor iedereen die dat wil. In onder meer België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Spanje kunnen alleen ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem een derde prik krijgen. Buiten de EU is een booster met het vaccin van Pfizer of Moderna goedgekeurd in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada.

De Gezondheidsraad heeft onlangs geadviseerd om een derde prik in te zetten bij mensen met een zwak immuunsysteem. Een groep van enkele honderdduizenden patiënten met een ernstige afweerstoornis kan deze vanaf oktober toegediend krijgen. Op grote schaal zijn de booster-shots volgens de raad nog niet nodig. Wel houdt het demissionaire kabinet rekening met een verminderde vaccinwerking op termijn en een scenario waarbij herhaalvaccinaties voor de hele bevolking in 2022 nodig zullen zijn.

Momenteel heeft het RIVM nog ruim vijf miljoen vaccins op voorraad, waarvan de meeste afkomstig zijn van Pfizer/BioNtech. De komende jaren is Nederland verzekerd van tientallen miljoenen vaccins extra uit de fabrieken van Pfizer en Moderna dankzij contracten van de Europese Unie. Hierdoor zal een eventuele grootschalige derde vaccinatieronde niet in gevaar komen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: India betaalt schadevergoeding aan nabestaanden coronadoden