India betaalt schadevergoeding aan nabestaanden coronadoden

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Rechter: LinkedIn moet profiel Wybren van Haga binnen drie werkdagen terugplaatsen

Netwerkplatform LinkedIn moet het verwijderde profiel van Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) binnen drie werkdagen terugplaatsen, zo oordeelde de rechtbank in Haarlem woensdag. De site hoeft geen rectificatie te plaatsen.

LinkedIn blokkeerde binnen een jaar twee keer het profiel van Van Haga vanwege het verspreiden van misinformatie over Covid-19. Het medium handelde na verschillende klachten van andere gebruikers over de inhoud van de berichten. Het Kamerlid ging tegen beide blokkades in bezwaar. De eerste keer met succes, bij de tweede keer werd de blokkade in stand gehouden. Van Haga wilde bij de voorzieningenrechter de blokkade van zijn profiel en de terugplaatsing van negen verwijderde berichten voor elkaar krijgen. Zijn belangrijkste argument was de vrijheid van meningsuiting. Dat recht is volgens hem van extra zwaarwegend belang vanwege zijn positie als oppositiepoliticus. LinkedIn benadrukte dat het plaats maakt voor kritische berichten, maar dat de eigen grens ligt bij het plaatsen van medische claims zonder onderbouwend wetenschappelijk bewijs.

Volgens de rechter mogen platforms als LinkedIn optreden tegen verspreiding van misinformatie. Het is niet onredelijk om daarbij richtlijnen van gezaghebbende en politiek neutrale(re) instanties als het RIVM en WHO te volgen, vindt de rechter. Toch constateert de rechter dat het beleid van LinkedIn op dit gebied onduidelijk is. Sterker nog, het is nauwelijks uitgeschreven in de gebruikersvoorwaarden. Het platform moet duidelijker maken waar de grens loopt tussen berichten die in strijd zijn met richtlijnen van eerdergenoemde instellingen en organisaties, en berichten met kritische kanttekeningen bij die richtlijnen. Op het moment dat Van Haga zijn berichten plaatste was deze grens voor hem niet bekend.

De negen verwijderde berichten hoeven niet te worden teruggeplaatst, oordeelde de rechter. LinkedIn heeft aannemelijk gemaakt dat er in die berichten sprake is van schadelijke desinformatie.

De rechter oordeelde verder dat het inderdaad de taak is van een Kamerlid om het kabinet te controleren en waar nodig te bekritiseren. Maar daar komen ook verplichtingen bij kijken. Ook voor een lid van de oppositie is het niet teveel gevraagd om de politieke strijd met open vizier te voeren, aldus de rechter. In een situatie van een wereldwijde pandemie mogen democratisch tot stand gekomen beleidsmaatregelen wel worden bekritiseerd, maar niet ondermijnd.

Van Haga reageerde verheugd op het vonnis:

Twitter avatar WybrenvanHaga Wybren van Haga Fantastisch nieuws: het vonnis in de zaak tegen LinkedIn is binnen en we hebben gewonnen! LinkedIn moet mijn profiel binnen 3 dagen terugplaatsen. Dit is niet alleen een overwinning voor mijzelf maar ook voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting. #BVNL https://t.co/soJgihY8eJ

Dit blog is afgesloten

Dit blog is afgesloten. Lees alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons nieuwe blog.

India betaalt schadevergoeding aan nabestaanden coronadoden

India gaat een schadevergoeding uitkeren aan nabestaanden van personen die aan het coronavirus zijn overleden. Dat meldt India Today op maandag. Het plan van de Indiase regering is door het Hooggerechtshof goedgekeurd. Het geld voor de compensaties wordt uit fondsen voor rampenbestrijding gehaald, omdat nabestaanden van coronadoden worden aangemerkt als slachtoffers van een ramp.

Directe nabestaanden hebben recht op een eenmalige uitkering van 50.000 roepies (580 euro). Sinds het uitbreken van het coronavirus zijn zeker 449.000 dodelijke slachtoffers in India gevallen. Maar dat zijn de officiële cijfers. Deskundigen schatten het werkelijke aantal op vier miljoen, zo bleek eerder uit onderzoek. Onderzoekers ontdekten in juli dat de oversterfte in India, waarbij het daadwerkelijke aantal doden wordt vergeleken met gemiddelden, tussen de 3.4 miljoen en 4.9 miljoen ligt. Dat komt neer op een tien keer hoger aantal dan de officiële coronasterftecijfers.

Provincies mogen compensatieaanvragen niet weigeren, dus ook niet als de doodsoorzaak op de overlijdensakte niet aan Covid-19 is toegeschreven. Het Hooggerechtshof zegt dat lokale autoriteiten in zo’n geval de overlijdensakte moeten aanpassen. Uitbetaling moet binnen dertig dagen na aanvraag plaatsvinden.

Nabestaanden en vrijwilligers dragen het lichaam van een coronaslachtoffers richting een crematorium in Srinagar. Foto Farooq Khan/EPA

EMA: derde coronaprik met Pfizer-vaccin veilig, Moderna deels veilig

Het toedienen van een derde prik met de vaccins van Pfizer en Moderna aan mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem is veilig. Dat meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maandag. De derde prik bij deze groep kan binnen vier weken na de tweede dosis worden toegediend.

Ook voor mensen tussen de 18 en 55 jaar is een zogeheten booster van Pfizer veilig bevonden. Zij zouden een half jaar na hun tweede dosis in aanmerking kunnen komen voor een derde prik. Het EMA meldt dat nog wordt onderzocht of ook een derde prik van Moderna voor deze groep veilig is.

Meerdere landen in de Europese Unie, zoals Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije, zijn al begonnen met het toedienen van een derde vaccindosis voor iedereen die dat wil. In onder meer België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Spanje kunnen alleen ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem een derde prik krijgen. Buiten de EU is een booster met het vaccin van Pfizer of Moderna goedgekeurd in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada.

De Gezondheidsraad heeft onlangs geadviseerd om een derde prik in te zetten bij mensen met een zwak immuunsysteem. Een groep van enkele honderdduizenden patiënten met een ernstige afweerstoornis kan deze vanaf oktober toegediend krijgen. Op grote schaal zijn de booster-shots volgens de raad nog niet nodig. Wel houdt het demissionaire kabinet rekening met een verminderde vaccinwerking op termijn en een scenario waarbij herhaalvaccinaties voor de hele bevolking in 2022 nodig zullen zijn.

Momenteel heeft het RIVM nog ruim vijf miljoen vaccins op voorraad, waarvan de meeste afkomstig zijn van Pfizer/BioNtech. De komende jaren is Nederland verzekerd van tientallen miljoenen vaccins extra uit de fabrieken van Pfizer en Moderna dankzij contracten van de Europese Unie. Hierdoor zal een eventuele grootschalige derde vaccinatieronde niet in gevaar komen.

Naalden met het vaccin van Pfizer liggen klaar op een vaccinatielocatie in Rotterdam. Foto David van Dam

Wereldhandelsorganisatie verwacht dit en volgend jaar sterkere economische groei

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat de mondiale handel dit en volgend jaar sterker zal groeien dan eerder werd aangenomen. Dat meldt de organisatie maandag. Wel waarschuwt de WTO voor ongelijkheid tussen landen op het gebied van economisch herstel.

Afgelopen maart verwachtte de organisatie nog een groei van 8 procent van de wereldhandel dit kalenderjaar, met een verdere toename van 4 procent in 2022. Maandag werd de verwachting omhoog bijgesteld, naar respectievelijk 10,8 en 4,7 procent. Als deze cijfers daadwerkelijk worden gerealiseerd komt de mondiale handel weer bijna op het langetermijntraject dat voor de coronacrisis was uitgestippeld.

Vorig jaar kreeg de wereldhandel een flinke knauw door de coronapandemie en internationale reisbeperkingen, die voor problemen met leveringen zorgde. Handel in goederen daalde dat jaar met 5 procent. De WTO waarschuwt voor ongelijkheid: hoewel er wereldwijd tot op heden al 6 miljard coronavaccins geproduceerd zijn, heeft van de lagelonenlanden pas 2,2 procent van de bevolking minstens één prik gehad. Dit trage vaccinatietempo heeft ook gevolgen voor de economische welvaart van die landen.

Twitter avatar wto WTO BREAKING: WTO upgrades its forecast for merchandise trade volume growth to 10.8% for 2021 and 4.7% for 2022. However, there are big divergences across regions. Read the full #WTOForecast: https://t.co/t4Ycy0gco5 https://t.co/0SYYroR4Jm

Omtzigt en Van Lienden oneens over mondkapjesaffaire

Sywert van Lienden heeft maandag op Twitter gereageerd op de verklaring van Pieter Omtzigt, die in de Volkskrant liet weten op het verkeerde been te zijn gezet rondom de mondkapjeshandel van Van Lienden. Het onafhankelijk Kamerlid heeft vorig jaar, toen hij voor het CDA in de Tweede Kamer zat, premier Mark Rutte (VVD) en toenmalig minister voor Medische Zaken Martin van Rijn (PvdA) gewezen op de mogelijkheid om 80 miljoen mondkapjes via Van Lienden te kopen. „Ik heb expliciet gevraagd of er sprake was van een non-profit initiatief en dit heeft Sywert aan mij bevestigd,” liet Omtzigt weten aan de Volkskrant.

Van Lienden stelt dat Omtzigt nooit een vraag heeft gesteld over de Relief Goods Alliance, een aparte BV die Van Lienden oprichtte naast zijn Stichting Hulptroepen Alliantie en waarmee hij miljoenen verdiende. Stichting Hulptroepen Alliantie „was en is” volgens Van Lienden een initiatief zonder winstoogmerk.

Van Lienden raakte deze zomer in opspraak toen na publicaties van de Volkskrant en Follow the Money bleek dat hij en twee zakenpartners tot 30 miljoen euro hadden verdiend aan de handel in mondkapjes. Publiekelijk had Van Lienden altijd verklaard dat hij zich „om niet” met de mondkapjeshandel bezighield.

Omtzigt en Van Lienden zaten beiden in de commissie die het verkiezingsprogramma van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar schreef, maar verlieten de partij deze zomer allebei. Van Lienden zegde zijn partijlidmaatschap op nadat uitkwam dat hij de miljoenenwinst had gemaakt met zijn mondkapjeshandel. Omtzigt stapte uit het CDA nadat een intern stuk uitlekte, waarin hij scherpe kritiek leverde op de partij.

Ruim 1.600 positieve tests, twee doden

Het afgelopen etmaal heeft het RIVM 1.648 positieve coronatests geregistreerd, 28 meer dan het instituut op zondag meldde. Het aantal positieve tests is nu zo’n twee weken redelijk stabiel en schommelt, op een uitzondering na, dagelijks tussen de zestienhonderd en tweeduizend.

Verder zijn tussen zondag- en maandagochtend twee coronadoden gemeld. Het etmaal daarvoor betrof het één sterfgeval. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat deze mensen ook daadwerkelijk op de bij het RIVM geregistreerde sterfdag zijn overleden. Overlijdensberichten worden soms met vertraging aan het instituut doorgegeven.

Hugo de Jonge doet aangifte van ‘galgtweet’

Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) doet aangifte van een ‘galgtweet’, zo bevestigt zijn woordvoerder aan NRC na berichtgeving van RTL Nieuws. Het gaat om een tweet die op zondag werd geplaatst. Daarop was een foto van een galg te zien met de tekst „De galg hangt voor je klaar @minVWS Hugo!” Het account dat de tweet plaatste is inmiddels verwijderd.

Bij een coronaprotest op zondag in Amsterdam had één van de volgens de gemeente ruim 25.000 demonstranten een galg meegenomen. Het is onbekend of diezelfde demonstrant ook de galgtweet heeft geplaatst. „Dat moet de politie uitzoeken”, aldus de woordvoerder van De Jonge. De galg zorgde voor veel geschokte reacties, al is het meedragen van een galg niet strafbaar vanwege de vrijheid van meningsuiting, zo stelde het Openbaar Ministerie (OM). Dat ligt anders bij de galgtweet, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

„De minister doet altijd in dit soort gevallen aangifte”, zegt zijn woordvoerder. Ze weet niet hoeveel aangiften inmiddels zijn gedaan.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Foto Bart Maat/ANP

Voor tweede dag op rij lichte stijging coronapatiënten in ziekenhuizen

Maandag is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen voor de tweede dag op rij licht gestegen. In totaal liggen nu 454 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen, 4 meer dan zondag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten met 7 toe tot 326, terwijl het aantal coronapatiënten op intensive careafdelingen met 3 daalde tot 128. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Zondag kwam er na elf dagen een eind aan de daling van het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive care.

Onderstaande grafiek toont het verloop van de ziekenhuisbezetting:

‘Mensen met lage sociaaleconomische status dubbel getroffen door coronacrisis’

Mensen met een lage sociaaleconomische status of een migratieachtergrond, „dubbel getroffen” door de coronacrisis. Ze zijn kwetsbaarder geweest voor een coronabesmetting of ernstig verloop van Covid-19, en ondervonden meer negatieve gevolgen van de coronamaatregelen. Dat concludeert onderzoeksbureau Pharos op basis van vijftig recente onderzoeken naar de gevolgen van de coronapandemie.

Pharos bekeek onderzoeken over de gevolgen van de maatregelen als thuiswerken, binnen blijven, de sluiting scholen en de sluiting van zorginstellingen tijdens de lockdowns. Thuiswerken bleek voor veel mensen uit de onderzochte groepen geen mogelijkheid. Hun werkzaamheden, waar ze vaker zwart voor betaald kregen, werden grotendeels stilgelegd. Ze werden relatief vaker ontslagen, waardoor ze een inkomen misliepen. Mensen uit de onderzochte groepen wonen vaker met grotere gezinnen in kleinere woningen, wat onder meer zorgde voor een toename van huiselijk geweld. De sluiting van scholen zorgde voor een leerachterstand die 60 procent groter was dan die van kinderen uit gemiddeld- en hoogopgeleide gezinnen.

Pharos vraagt het kabinet om bij een herstelbeleid rekening te houden met deze onevenredigheid. Directeur Patricia Heijdenrijk: „Differentieer bij herstelbeleid naar inkomen en opleiding. Geef voorrang aan hulp en ondersteuning aan degenen die het hardst getroffen zijn door de maatregelen.” Zij hebben volgens Heijdenrijk „meer mensen hulp nodig van onder andere huisartsen, wijkteams, schuldhulpverlening, jeugdzorg en welzijnsorganisaties”.

Mensen met een lage sociaaleconomische status en mensen met een migratieachtergrond voelden meer van de gevolgen van de coronamaatregelen. Foto Robin Utrecht

Irispenning voor Marion Koopmans

Viroloog Marion Koopmans heeft dit jaar de Irispenning gewonnen, de prijs voor excellente wetenschapscommunicatie. Ze ontvangt een bedrag van tienduizend euro en een penning. Koopmans zal de erkenning vanavond ontvangen uit handen van demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Wetenschap, D66), tijdens de jaarlijkse editie van de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Koopmans, onder meer hoogleraar virologie en lid van het Outbreak Management Team, is sinds de uitbraak van het coronavirus veel te zien in de media. De jury van de Irispenning stelt dat de viroloog ingewikkelde kwesties duidelijk, geduldig en informatief verwoordt. De jury waardeert dat Koopmans, vooral op sociale media, het debat aangaat en „ongezouten meningen telkens weer weet te normaliseren en terug te brengen tot de nuchtere, wetenschappelijke feiten”.

Lees ook het NRC-interview met Koopmans uit april 2020: Viroloog Marion Koopmans: ‘Dit coronavirus komt in ons vaste winterpakket’

Nieuw-Zeeland wil leren leven met virus, ziet af van totale eliminatie

Nieuw-Zeeland heeft op maandag bekendgemaakt het coronabeleid te versoepelen - het doel is niet langer om het virus volledig te elimineren. Dat betekent dat het land niet meer zal leunen op vrijheidsbeperkingen zoals strikte lockdowns tot het virus volledig is gedoofd, meldt persbureau Reuters. Er zal met het virus geleefd moeten worden, zo heeft de regering van premier Jacinda Ardern besloten. Ze zet in op het verhogen van de vaccinatiegraad.

Nieuw-Zeeland was een van de eerste landen ter wereld dat het aantal coronabesmettingen in 2020 tot nul heeft weten te brengen. Maar de Delta-variant zorgt sinds half augustus weer voor nieuwe uitbraken. Een terugkeer naar nul besmettingsgevallen is ongelooflijk moeilijk, stelde premier Ardern maandag in een persconferentie.

In het weekend werden vijftig nieuwe besmettingen gemeld. Daar kwamen maandag 29 besmettingen bij, waardoor het totale aantal op 1.357 staat. De regering richt zich nu op het verhogen van de vaccinatiegraad. Ook zal de lockdown in Auckland, dat 1,7 miljoen inwoners telt, in drie fases worden opgeheven. Inwoners mogen vanaf woensdag met maximaal tien mensen uit twee huishoudens buiten samenkomen.

Strenge lockdowns zullen pas bij een lokale vaccinatiegraad van 90 procent volledig worden losgelaten. Op dit moment is slechts 48 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Door de trage uitrol van de vaccinatiestrategie is de populariteit van Ardern de afgelopen maanden gekelderd.

Premier Jacinda Ardern maandag kort voor de persconferentie over het loslaten van de eliminatiestrategie. Foto Mark Mitchell / AP

72 reisorganisaties klagen de staat aan vanwege reisadviezen

72 reisorganisaties klagen de staat aan omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen verkeerde reisadviezen geeft, zo hebben ze zondag bekendgemaakt. Steen des aanstoots is de advisering voor landen buiten de Europese Unie (EU), die volgens de bedrijven gedateerd is en nog stamt „uit de tijd toen er nog geen vaccins waren”.

De reisorganisaties willen dat de overheid bij de reisadviezen onderscheid maakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Voor mensen die zijn ingeënt zijn de risico’s beperkter en daarom moeten ze ook veilig op reis kunnen buiten de EU, stellen de bedrijven. Een reisadvies van de overheid is niet bindend, maar zorgen er wel voor dat het reizigers ontmoedigt toch te gaan.

De bedrijven stellen dat de quarantaineplicht voor veel landen buiten de EU niet meer geldt voor gevaccineerden. Ze pleiten voor een herziening van de advisering en hopen dat via de rechter te bewerkstelligen. Deze week kan de Staat een dagvaarding verwachten. In een reactie op de kritiek stelt Buitenlandse Zaken dat het al werkt aan een nieuw reisadviseringsmechanisme, dat naar verwachting „eind oktober of begin november” van kracht wordt.

Reisorganisaties vinden de huidige overheidsadviezen gedateerd. Foto Rob Engelaar/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt de redactie van NRC het nieuws rond het coronavirus bij. Naar verwachting brengt het Europees Medicijnagentschap EMA maandag rond 15.30 uur een advies uit over de zogenoemde boosterprik van Pfizer. Ook werd bekend dat 72 reisorganisaties de staat zullen aanklagen vanwege de reisadviezen, die in hun ogen gedateerd zijn en te weinig rekening houden met mensen die gevaccineerd zijn tegen het virus.

Lees hier het vorige blog terug