72 reisorganisaties klagen de staat aan vanwege reisadviezen

Reisorganisaties vinden de huidige overheidsadviezen gedateerd.
Reisorganisaties vinden de huidige overheidsadviezen gedateerd. Foto Rob Engelaar/ANP

72 reisorganisaties klagen de staat aan omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen verkeerde reisadviezen geeft, zo hebben ze zondag bekendgemaakt. Steen des aanstoots is de advisering voor landen buiten de Europese Unie (EU), die volgens de bedrijven gedateerd is en nog stamt „uit de tijd toen er nog geen vaccins waren”.

De reisorganisaties willen dat de overheid bij de reisadviezen onderscheid maakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Voor mensen die zijn ingeënt zijn de risico’s beperkter en daarom moeten ze ook veilig op reis kunnen buiten de EU, stellen de bedrijven. Een reisadvies van de overheid is niet bindend, maar zorgen er wel voor dat het reizigers ontmoedigt toch te gaan.

De bedrijven stellen dat de quarantaineplicht voor veel landen buiten de EU niet meer geldt voor gevaccineerden. Ze pleiten voor een herziening van de advisering en hopen dat via de rechter te bewerkstelligen. Deze week kan de Staat een dagvaarding verwachten. In een reactie op de kritiek stelt Buitenlandse Zaken dat het al werkt aan een nieuw reisadviseringsmechanisme, dat naar verwachting „eind oktober of begin november” van kracht wordt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: coronablog-4-oktober