‘Opgepakte terreurverdachten hadden Rutte, Wilders en Baudet op het oog’

Verdenking De politie en het OM hebben volgens De Telegraaf informatie dat de negen terreurverdachten die vorige week in Eindhoven werden opgepakt mogelijk een aanslag wilden plegen op politici.
Demissionair premier Mark Rutte (VVD) in debat met Thierry Baudet (FvD) en Geert Wilders (PVV).
Demissionair premier Mark Rutte (VVD) in debat met Thierry Baudet (FvD) en Geert Wilders (PVV). Foto Bart Maat/ANP

De negen terreurverdachten die vorige week in Eindhoven werden opgepakt wilden volgens De Telegraaf mogelijk een aanslag plegen op demissionair premier Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie. De politie en het OM namen de dreiging tegen de politici zeer serieus, schrijft de krant.

De negen verdachten van tussen de 18 en 31 jaar oud zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtengoed van terreurgroep Islamitische Staat, liet het OM vorige week na hun aanhouding weten. Ze worden verdacht van „het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf”. Het is niet duidelijk hoe vergevorderd de plannen voor een aanslag zouden zijn geweest.

Lees ook: Niemand negeert nu een dreigbericht

De terroristische dreiging staat los van de dreiging waar De Telegraaf begin deze week over schreef en die aanleiding zou zijn geweest om de beveiling van premier Rutte fors op te schroeven.

Advocaat Peter Plasman, die twee van de verdachten bijstaat, erkent in De Telegraaf dat er binnen de Eindhovense groep „heel nare teksten” over de politici zijn uitgewisseld, maar stelt dat niet is gebleken dat er een begin was van een serieus plan. „Er is bij hen niets aangetroffen dat duidt op enige affiniteit met het jihadistische gedachtegoed. Ze zijn nog nooit in aanraking met justitie geweest en zij leiden een regulier leven”, zegt Plasman.

Er werden bij het doorzoeken van de woningen van de mannen geen wapens of explosieven aangetroffen, meldde het OM vorige week. Wel zijn computers en harde schijven in beslag genomen.