Kwetsbare vrouwen krijgen verplichte anticonceptie na uitspraak rechter

Anticonceptie Verplichte anticonceptie is omstreden, omdat het ingaat tegen het recht op vrije voortplanting. Sinds 2020 is het mogelijk via een nieuwe wet.
Een echo in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
Een echo in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Foto Koen Suyk/ANP

Minstens zes vrouwen met ernstige psychiatrische problemen zijn het afgelopen jaar door de rechter verplicht tot het gebruik van anticonceptie. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Sinds begin 2020 kan een rechter verplichte anticonceptie opleggen op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg.

Lees ook: Dit interview met Jolanda Doornbos, kind van twee ouders met een verstandelijke beperking

Zowel de kwetsbare vrouw als het toekomstige kind heeft baat bij een dergelijke maatregel, is de gedachte achter de wet. Het ongeboren kind zou door risicovol gedrag van de moeder bijvoorbeeld schade op kunnen lopen tijdens de zwangerschap. Ook kan het gebeuren dat het kind na de geboorte meteen door de moeder moet worden afgestaan, omdat zij niet voor het kind kan zorgen. Dit kan voor haar weer nadelige psychische gevolgen hebben. Het onderwerp is omstreden, omdat het ingaat tegen het recht op vrije voortplanting, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Oud-kinderrechter Cees de Groot pleit juist al jaren vóór wetgeving om verplichte anticonceptie mogelijk te maken. In de Volkskrant noemt hij het „een sensationele doorbraak” dat er nu uitspraken liggen waarbij een kwetsbare vrouw wordt verplicht om anticonceptie te gebruiken. Dit wordt gedaan in de vorm van een prikpil, die eens in de drie maanden moet worden gezet.