Emile Roemer voorgedragen als gouverneur Limburg

Provinciale politiek Voormalig SP-leider Emile Roemer wordt als Limburgse gouverneur de opvolger van Johan Remkes, die de functie de afgelopen tijd waarnam.
Emile Roemer
Emile Roemer Foto Jeroen Jumelet/ANP

SP-politicus Emile Roemer is vrijdag voorgedragen als nieuwe commissaris van de koning in Limburg. Dat maakte voorzitter Thea Jetten van de vertrouwenscommissie uit Provinciale Staten even voor het middaguur bekend.
De commissie kwam vrijdagochtend in het provinciehuis in een besloten bijeenkomst bijeen na het stilleggen van de benoemingsprocedure donderdag. Aanleiding daarvoor was de commotie over het weigeren van de toegang - vanwege de coronaregels - van twee leden van de vertrouwenscommissie tot gesprekken met de laatst overgebleven kandidaten. Het ging om de fractievoorzitters van Forum en de Partij voor de Dieren. Zij werden deze week geweigerd aan de deur van het horecagedeelte van de voormalige Norbertijnerabdij Mariënwaerdt in Beesd, omdat zij geen QR-code konden of wilden laten zien.
De twee fractievoorzitters kregen donderdagavond de toezegging dat zij alsnog de kans zouden krijgen om met de kandidaten te spreken, maar na een uren durend beraad vrijdagochtend volgde alsnog de bekendmaking van de voordracht van Emile Roemer.
Tot die tijd heerste vrijdagochtend in het provinciehuis verwarring over de voortgang van de procedure. Donderdag was nog overleg met het ministerie van ministerie van Binnenlandse Zaken. Voorzitter van de vertrouwenscommissie Thea Jetten (GroenLinks) en andere leden wilden vrijdag geen mededelingen doen over de manier waarop de discussie over de gevolgde procedure tot bedaren is gebracht.

Roemer kent Limburg

De voormalig SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer (tussen 2010-2017) komt uit het Brabantse Boxmeer, op een steenworp afstand van Limburg. Roemer (1962) was waarnemend burgemeester van Heerlen (2018-2020). Daarmee was hij de eerste burgemeester van SP-huize in de geschiedenis. Nu is hij de eerste SP’er die de functie van commissaris van de koning gaat bekleden.
Na Heerlen was Roemer waarnemend burgemeester van Alkmaar en ontving hij van het kabinet adviesopdrachten. Zo was hij voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, dat ervoor moest zorgen dat arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis veilig in Nederland kunnen werken.
Roemer wordt door velen geroemd om zijn vermogen om tussen de mensen te staan. „Goed ook dat er witte rook is”, zegt fractievoorzitter Mariska Werrij-Wetzels, voorzitter van het CDA-fractie, de grootste in Provinciale Staten. „Roemer is een goede netwerker en een boegbeeld.” Zijn partijkleur hoort volgens haar geen rol te spelen: „Een commissaris van de koning dient te worden beoordeeld op zijn kwaliteiten.”
Een van de geweigerde Statenleden, FVD-fractievoorzitter Ruby Driessen, zegt dat Roemer een „erg geschikte kandidaat” is en zijn voordracht „de uitkomst van een democratisch proces.” Driessen: „Dat respecteren wij.”
De voordracht van Roemer gaat nu naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Ollongren (D66) gaat de voorgedragen kandidaten en de gevolgde procedure toetsen. De verwachting is dat de benoeming voor het einde van het jaar rond is.

Breuk met verleden

Roemer volgt de VVD’er Johan Remkes op, die sinds 19 april van dit jaar waarnemer is. Voor die tijd was Theo Bovens (CDA) bijna tien jaar gouverneur. Hij kondigde begin april zijn vertrek aan in navolging van de rest van het college van Gedeputeerde Staten. Een opeenvolging van integriteitsaffaires in de provincie was de aanleiding.
De keuze voor Roemer is een breuk met het verleden. Met uitzondering van Remkes, en een NSB’er tijdens de bezettingsjaren, heeft Limburg al ruim 125 jaar alleen vertegenwoordigers van het CDA en haar voorgangers, de RKSP en de KVP, als commissaris gehad. Limburg stemde bij de laatste Statenverkiezingen overwegend rechts: CDA, Forum, PVV en VVD behaalden samen 31 van de 47 te vergeven zetels.