Einde aan gratis coronareistest en steunpakketten voor ondernemers

Vanaf vandaag zet het demissionaire kabinet een streep door twee coronamaatregelen die burgers en ondernemers tijdens de coronacrisis financieel tegemoetkwamen. Zo komt er een einde aan de gratis coronatest voor reizen en de steunpakketten die de economie door de coronacrisis heen moesten helpen.

Voortaan moet iedereen die naar het buitenland reist zelf betalen voor een coronatest. Tot nu toe werden die testen vergoed door de overheid omdat nog niet iedereen de mogelijkheid had zich te laten vaccineren. Reistesten worden zowel afgenomen door commerciële aanbieders als door de GGD en zijn bedoeld voor reizigers die zich niet hebben laten vaccineren. De kosten verschillen per aanbieder en lopen volgens persbureau ANP uiteen van 40 euro voor een sneltest tot 95 euro voor een PCR-test.

Naast de gratis coronareistest komt vandaag ook een einde aan de brede coronasteunpakketten voor ondernemers. Geschrapt zijn de loonkostenvergoeding NOW, de vastelastencompensatie TVL, de Tozo-regeling voor zelfstandigen en de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Volgens het demissionaire kabinet zou doorgaan met steun economisch herstel „in de weg zitten” omdat de beperkende maatregelen grotendeels zijn opgeheven en de economie weer „volop draait”.

In de laatste NOW-periode, die van eind juli tot eind september liep, vroegen volgens het UWV 27.500 ondernemingen de steun aan. Dat was veel minder dan in de eerste NOW-periode, in het voorjaar van 2020. Toen kwamen er 148.000 aanvragen binnen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Advies aan Hoge Raad: huurkorting voor horeca