Amerikaanse scholen zien geweldsdreiging om coronamaatregelen

Tegenstanders van de mondkapjesplicht in het onderwijs demonstreren begin september in de Tavares, een plaats in de Amerikaanse staat Florida.
Tegenstanders van de mondkapjesplicht in het onderwijs demonstreren begin september in de Tavares, een plaats in de Amerikaanse staat Florida. Foto Joe Skipper/Reuters

De introductie van mondkapjes- en vaccinatieplichten voor leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs leidt tot groeiende spanningen op Amerikaanse scholen. Daarvoor heeft de National School Boards Association (NSBA) donderdag gewaarschuwd in een brandbrief aan president Joe Biden. Volgens de nationale vereniging van schoolbesturen lopen inspraakavonden over coronamaatregelen steeds vaker uit de hand. Ouders die tegen mondkapjes en vaccins gekant zijn, uiten hier luidkeels hun bezwaren tegen de schoolbesturen, andere ouders, leerlingen en docentenstaf. In meer dan twintig gevallen kwam het tot bedreigingen, intimidaties en geweld.

De aanpak van het virus verdeelt in verscheidene Amerikaanse staten kiezers en bestuurders van beide partijen diep. Democratische gouverneurs en burgemeesters kondigden aan het begin van het schooljaar strengere regels af. Alleen zo kunnen scholen ook dit najaar en winter openblijven, stellen zij, zeker nu ook in de VS de besmettelijkere Deltavariant van het virus dominant is. Republikeinen voeren juist vaker een laissez-faire-aanpak, omdat de overheid, volgens hen, haar boekje te buiten zou gaan met strenger coronabeleid. In sommige staten hebben gouverneurs van de landelijke oppositiepartij scholen verboden om mondkapjes- en vaccinplichten door te voeren.

Lees ook: Met grondwet en Bijbel ten strijde tegen het mondkapje op school

In dit gepolariseerde klimaat zijn openbare vergaderingen van de ruim 13.000 Amerikaanse schooldistricten uitgegroeid van nogal duffe bijeenkomsten tot politieke fora. In de praktijk kunnen de schoolbesturen, die bestaan uit gekozen functionarissen, amper afwijken van de regels die in hun deelstaat of gemeente zijn afgekondigd – wat weer tot extra frustratie leidt bij de boze ouders.

De NSBA roept de regering op scholen te helpen de dreigementen het hoofd te bieden. Hiertoe zouden de FBI, de ministeries van Justitie en Binnenlandse Veiligheid, de Secret Service en de nationale dreigingsdienst NTAC kunnen helpen met het inwinnen van informatie, om die vervolgens te delen met lokale autoriteiten. Het Witte Huis had vrijdag nog niet op de brandbrief gereageerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Overheid mag aantal bezoekers bij binnenevenementen blijven beperken