Accounts honderdduizenden gebruikers buitenlandse goksites op zwart

Kansspelen Sinds vrijdag is de Nederlandse online gokmarkt gelegaliseerd. Onder meer Unibet, Pokerstars en Bwin hebben nog geen vergunning.
Zeker drie websites voor online gokken hebben vrijdag de accounts van Nederlandse gebruikers 'bevroren'.
Zeker drie websites voor online gokken hebben vrijdag de accounts van Nederlandse gebruikers 'bevroren'. Foto Koen van Weel/ANP

Enkele honderdduizenden Nederlandse gebruikers van de gokwebsites Unibet, Pokerstars en Bwin kunnen vanaf vrijdag niet meer spelen. Dat hebben de moederbedrijven van deze websites afzonderlijk van elkaar bekendgemaakt. De accounts van Nederlandse klanten zijn bevroren omdat de bedrijven geen vergunning hebben om deze gebruikers te bedienen.

Sinds vrijdag is de Nederlandse online gokmarkt gelegaliseerd en hebben tien bedrijven een vergunning gekregen om online kansspelen aan te bieden, waaronder Holland Casino. Enkele aanvragen zijn nog in behandeling bij de Kansspelautoriteit. Ook bedrijven als Unibet, Pokerstars en Bwin mikken op een vergunning, maar omdat ze de afgelopen jaren zonder autorisatie gokspelen hebben aangeboden aan Nederlandse gebruikers moeten ze als sanctie ten minste zes maanden wachten tot ze een vergunningsaanvraag kunnen indienen.

Gameverslaving

Demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) wil een einde maken aan het gedoogbeleid van de Kansspelautoriteit ten opzichte van gokwebsites zonder vergunning, schreef hij eind september in een brief aan de Tweede Kamer. Grote buitenlandse aanbieders zonder autorisatie mochten voorheen ook geen Nederlandse gebruikers bedienen, maar de toezichthouder kneep een oogje toe. Daaraan moet volgens Dekker een einde komen. Hij heeft de Kansspelautoriteit opgedragen op te treden tegen illegale goksites die na 1 oktober nog beschikbaar zijn voor Nederlandse spelers.

De oproep van Dekker sluit aan bij de zogeheten Wet Kansspelen op afstand, die sinds begin april van kracht is. De wet is erop gericht om consumenten te beschermen, gameverslaving te voorkomen en criminaliteit en illegaliteit te bestrijden.

Lees ook: Legaal online gokken op sportwedstrijden: verdwijnen daarmee alle gevaren?