Westelijke Sahara

Europees gerecht annuleert twee EU-handelsakkoorden met Marokko

Een Europees gerechtshof heeft woensdag twee handelsakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko ongeldig verklaard. De overeenkomsten over visserij en landbouwproducten zouden zonder akkoord van de bewoners van de Westelijke Sahara tot stand zijn gekomen. Marokko ziet de Westelijke Sahara als onderdeel van zijn grondgebied, maar sinds 1975 maakt strijdgroep Polisario ook aanspraak op het gebied. Er is sinds 1991 een staakt-het-vuren van kracht. De uitspraak werd gedaan door het Gerecht, het op een na hoogste rechtsprekende orgaan van de Europese Unie. Tegen uitspraken van het Gerecht, dat vaak zaken in eerste aanleg behandelt, is beroep mogelijk. Een Marokkaanse diplomaat liet tegenover persbureau Reuters weten dat hij verwacht dat zijn land beroep zal aantekenen tegen de uitspraak. (NRC)