Thuiskok

Ikan tongkol kas Banda

Dit tonijngerecht komt uit Banda. Stoltenborgh schrijft dat hij het iets heeft aangepast om het frisser te maken.

Rasp de limoen en pers uit. Wrijf de tonijn in met de rasp en het limoensap en zet een half uur in de koelkast. Rasp de pala, maak de sjalotten, knoflook, jahé, laos en gula jawa fijn. Bak in ongeveer vijf minuten gaar. Verwijder de zaadstengels uit de lomboks en snij de lomboks in dunne ringetjes of reepjes. Voeg het water, de lomboks, kecap, asem, kayu manis en kruidnagel toe en breng roerend aan de kook. Voeg, zodra het mengsel kookt de daon jeruk toe. Laat vijf minuten doorgaren en laat vervolgens de bumbu afkoelen. Dep de tonijn droog en laat een half uur marineren in de bumbu.

Maak de tonijn enigszins schoon. Bewaar de rest van de bumbu voor het opdienen. Zet de grillpan op hoog vuur en leg de tonijn in de pan. Draai na twee à drie minuten om en bak de andere zijde ook twee à drie minuten. Bij twee maal twee à drie minuten grillen, blijft de tonijn mooi roze. Als je de tonijn liever gaar hebt, grill je beide zijden vijf minuten. Opdienen op een bedje van de bumbu.