Procedure gouverneur Limburg stilgelegd na conflict in vertrouwenscommissie

Commissaris van de koning Aanleiding is de commotie over het weigeren van de toegang om coronaregels van twee leden van de vertrouwenscommissie tot gesprekken met de laatst overgebleven kandidaten.

Het Provinciehuis in Maastricht tijdens de installatie van een nieuw zeskoppig bestuurscollege.
Het Provinciehuis in Maastricht tijdens de installatie van een nieuw zeskoppig bestuurscollege. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De procedure voor de benoeming van een nieuwe commissaris van de koning in Limburg is donderdag stilgelegd. De nieuwe gouverneur zou vrijdag gekozen worden.

Aanleiding is de commotie over het weigeren van de toegang vanwege coronaregels, eerder deze week, van twee leden van de vertrouwenscommissie tot gesprekken met de laatst overgebleven kandidaten.

Het gaat om de fractievoorzitters van Forum en de Partij voor de Dieren (PvdD). Zij werden geweigerd aan de deur van het horecagedeelte van de voormalige Norbertijnerabdij Mariënwaerdt in Beesd, omdat zij geen QR-code konden of wilden laten zien.

Nadat NRC donderdag hierover publiceerde, besloot de commissie, na overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken, de vergadering van vrijdag, waarin de nieuwe commissaris gekozen zou worden, te schrappen. Nu volgen nieuwe gesprekken met de kandidaten, waarbij ook de fractievoorzitters van Forum en PvdD aanwezig kunnen zijn, meldden bronnen rond het provinciehuis.

Ruby Driessen, Forum-fractievoorzitter zegt desgevraagd „blij” te zijn. Donderdag plaatste hij vraagtekens bij de legitimiteit en rechtmatigheid van het verloop van de procedure.

Rond de procedure van de benoeming geldt „volstrekte geheimhouding” volgens de Provinciewet. Dat Driessen toch over de procedure spreekt, komt omdat de weigering van twee commissieleden de legitimiteit van de benoeming raakt, zegt hij. „Wij hebben het recht ons een goed oordeel te kunnen vormen over de kwaliteit van alle kandidaten en deel te nemen aan de gesprekken. Dat wij geen QR-code konden of wilden tonen, was al een week eerder bekend.”

In de tuin wandelen

Na de weigering aan de deur van het horecapand stelde de voorzitter van de vertrouwenscommissie voor dat beide Statenleden tien minuten met elke kandidaat in de tuin zouden wandelen, vertelt Driessen. „Maar dat hebben wij geweigerd. Het regende, maar nog los daarvan compenseer je op de manier niet dat het ons onmogelijk was gemaakt om deel te nemen aan de gesprekken.”

Driessen weet niet waarom de griffier van de Staten, Alexander Pregled, een horecazaak boekte voor de gesprekken met de kandidaten. In overheidsgebouwen en andere kantoren is géén pas nodig. Pregled was niet voor commentaar bereikbaar. Pascale Plusquin, fractievoorzitter van de PvdD, wilde geen commentaar geven.

Volgens planning zou vrijdag de naam van de nieuwe gouverneur bekend worden gemaakt. Hij of zij volgt de VVD’er Johan Remkes op, die vanaf 19 april van dit jaar waarnemer was. Voor die tijd was Theo Bovens (CDA) bijna tien jaar gouverneur. Hij kondigde begin april zijn vertrek aan in navolging van de rest van het college van Gedeputeerde Staten. Een opeenvolging van integriteitsaffaires in de provincie was de aanleiding.

Lees ook: Ondanks de vele affaires vond Theo Bovens dat Limburg het goed deed

Met uitzondering van Remkes, en een NSB’er tijdens de bezettingsjaren, heeft Limburg al ruim 125 jaar alleen vertegenwoordigers van het CDA en haar voorgangers, de RKSP en de KVP, als commissaris gehad.