Gemeenteraad Baarn stemt in met plannen voor Paleis Soestdijk

Renovatie Plannen om op het landgoed van Paleis Soestdijk een hotel en een woonwijk te bouwen zorgden voor fel protest bij omwonenden.
Gebied rondom Paleis Soestdijk.
Gebied rondom Paleis Soestdijk. Foto Eric Brinkhorst

De plannen om op het landgoed van Paleis Soestdijk een hotel en woningen te bouwen, mogen doorgaan. Dat heeft de gemeenteraad van Baarn woensdag besloten, zo meldt de gemeente donderdag. Paleis Soestdijk kwam vier jaar geleden in particulier bezit van projectontwikkelaar MeyerBergman Erfgoed Groep, die beloofde het landgoed te herstellen. De plannen zorgden echter voor fel protest bij omwonenden, uit angst voor geluidsoverlast en aantasting van de natuur in het gebied. Daardoor lag het bestemmingsplan lange tijd stil.

De gemeenteraad heeft nu ingestemd met het ontwerp van het bestemmingsplan. In februari 2022 wordt het definitieve bestemmingsplan voorgelegd aan de raad. De meerderheid van de raad denkt dat de plannen kansen bieden aan lokale ondernemers en dat het paleis weer toegankelijk zal worden voor publiek, schrijft lokale omroep RTV Utrecht. Vijf raadsleden van GroenLinks, PvdA en de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) stemden tegen het ontwerp. Volgens deze partijen leidt het tot meer verkeer en geluid.

Met een aantal voorwaarden wil de gemeenteraad wel de eerder gemaakte afspraken beter vastleggen. Zo moet de eigenaar garanderen dat het paleis toegankelijk blijft voor publiek en wordt er een maximum gesteld aan het aantal dagen waarop evenementen mogen plaatsvinden op het terrein. Ook mogen de opbrengsten van de woningbouw alleen gebruikt worden voor de restauratie van het paleis.

Lees ook: Waarom de renovatie van Paleis Soestdijk nóg stilligt