‘Geen voortzetting van coalitie, maar nieuwe start’ met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie

De huidige regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan verder praten over de vorming van een regering. Nu D66 toch open staat voor onderhandelingen over een nieuwe samenwerking met de andere regeringspartijen kunnen de gesprekken beginnen. In afwachting van een persconferentie die formateur Johan Remkes om 15.45 deze donderdag geeft, zei VVD-leider Mark Rutte dat het gaat om een „nieuwe start”. Het verslag van de informateurs is inmiddels ook gepubliceerd. Remkes heeft het document overhandigd aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

„Het is geen voorzetting van de coalitie, maar echt een nieuwe start. En dat moeten we laten zien samen, met wat we op papier gaan zitten met elkaar aan bestuurscultuur. Maar het is echt iets nieuws”, zei Rutte op het Binnenhof. De demissionair premier wees erop dat de vier partijen hard aan de slag moeten. „Er ligt een enorme hoop werk wat betreft veiligheid, onderwijs, klimaat, vraagstukken op de woningmarkt”.

Volgens D66-leider Sigrid Kaag moet „de inhoud leidend zijn” bij de gesprekken. „Stikstofproblemen, investeringen in onderwijs, bescherming van de rechtsstaat en een leidende rol in Europa zijn voor ons grote, belangrijke thema’s. Dat is de inzet bij de onderhandelingen”, zei Kaag. Daarbij houdt ze een slag om de arm wat betreft het vormen van een nieuwe regering. „Ik heb niet gezegd dat het gaat lukken”.

CDA-leider Wopke Hoekstra ziet dat er „bij alle vier de partijen, ook bij het CDA, behoefte bestaat om verantwoordelijkheid te nemen in een lastig politiek landschap”. Volgens Hoekstra moet het over de inhoud gaan tijdens de gesprekken. „We hebben een gemeenschappelijk beeld van de problemen die er liggen, maar ook wat goed gaat”.

Gert-Jan Segers heeft donderdagmiddag via Twitter de positie van de ChristenUnie verspreid. In zijn verklaring staat dat coalitiedeelname niet een doel op zich is, en dat de partij een coalitie voor ogen staat „die recht doet aan mensen”. Volgens Segers is aan zijn partij een „indringend beroep” gedaan en is de ChristenUnie „bereid om de gesprekken daarover en over constructieve samenwerking aan te gaan”.

Twitter avatar gertjansegers Gert-Jan Segers Vandaag is er een indringend beroep op ons gedaan. Namens de ChristenUnie-fractie is dit mijn reactie👇 https://t.co/0ft5tx3B8N

Met medewerking van politiek redacteur Lamyae Aharouay vanuit Den Haag

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Remkes: alle vier partijen willen ‘snel’ een ‘beknopt’ regeerakkoord