Europa kleurt wat groener op risicokaart ECDC

Europa kleurt weer een stukje groener op de nieuwste Europese coronakaart die het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) wekelijks publiceert. Grote delen van Polen, het noorden van Spanje en Frankrijk en het Italiaanse eiland Sardinië krijgen in tegenstelling tot vorige week de kleurcode groen, wat staat voor een laag risico op besmetting voor reizigers.

Nederland kleurt net als vorige week overwegend oranje. Alleen de provincie Friesland is nog altijd ‘rood’, wat betekent dat er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners, waarbij wordt gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen twee weken. Ook kleurt een land rood als meer dan 4 procent van de coronatests in een land positief zijn. Ook Duitsland is, op de noordelijke regio’s na, nog altijd volledig roodgekleurd.

Twitter avatar WLoon Wouter van Loon Voor de verandering is Duitsland (en een noordelijke provincie) eens rood. En het groen lijkt wat terug te keren in West-Europa https://t.co/XMFZbhLGPN

De ECDC-kaart heeft vier kleuren; groen, oranje, rood en donkerrood. Doorgaans heeft alleen die laatste categorie in de praktijk consequenties, omdat een land of regio dan door andere landen kan worden beschouwd als een hoogrisicogebied. Toen Nederland in juli donkerrood kleurde (500 positieve meldingen of meer), scherpten Duitsland en Frankrijk hun inreisregels aan voor Nederlanders.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Op nieuwe update Europese risicokaart is meer groen te zien