Als je zorgt dat je wenkbrauwen een beetje leuk meedoen, ben je al half klaar

Beautycase Hoe wenkbrauwen erbij staan, is bepalend voor het gelaat. Ze laten verven of permanenten is daarom zo gek nog niet.

Illustratie Lotte Dijkstra

Big and bushy, zo beschreef de dochter van een vriendin de wenkbrauwen van nu. Cabaretier Mike Boddé vroeg zich laatst op Twitter af waarom vrouwen tegenwoordig rupsen boven hun ogen dragen, maar dat komt op hetzelfde neer.

Nu is het al ruim een decennium zo dat je niet meer meedoet zonder een paar stevige wenkbrauwen. Het verschil met nu zit ’m in het harige. Sinds het eind van de jaren nul waren de wenkbrauwen steeds meer op plakplaatjes gaan lijken: superstrak, perfect symmetrisch, en egaal ingekleurd. Dit ging gepaard met een stormachtige opkomst van wenkbrauwproducten. De illusie van natuurlijkheid was bij deze zogeheten powderbrow volledig losgelaten, en dat was even slikken voor diegenen onder ons die make-up vooral beschouwen als een beetje valsspelen, en met een ‘no makeup makeup’ de indruk willen wekken van nature gezegend te zijn met een dauwige huid, volle lippen en weelderige wimpers.

Dat je je schaamteloos mag opverven is een idee dat de laatste jaren flink terrein heeft gewonnen, mede onder invloed van Nikkie Tutorials en aanverwante vloggers, en de 24/7 perfecte wenkbrauwen van de Kardashians. Dat heeft ook invloed op de doorsnee cosmeticaconsument; er is in ieder geval vrijwel niemand meer die vrijwillig de wenkbrauwen tot veerdunne boogjes plukt, en in de gemiddelde parfumerie struikel je over de wenkbrauwproducten.

Dat is niet voor niets, want hoe je wenkbrauwen erbij staan is bepalend voor het gelaat. Zoals het cosmeticacliché wil: brows frame the face. Waardoor wenkbrauwen zich dan weer heel goed lenen voor de opportunistische leefregel: kleine moeite, groot plezier. Als je zorgt dat je wenkbrauwen een beetje leuk meedoen, ben je al half klaar.

Lamineren

Voor de nieuwste trend van bushy brows moet je bij een salon langs, zegt Ska van Buren van wenkbrauwsalon Mrs. Highbrow in Amsterdam. Zij noemt ze overigens laminated brows, of spreekt over een brow lift. Door een proces dat lijkt op het ouderwetse permanenten worden de haren van de wenkbrauwen voor een week of zes richting de haarlijn gezet, in plaats van in hun meer natuurlijke horizontale ligging. Lamination kost rond de 50 euro. Als je de wenkbrauwharen ook nog verft, hoef je ze ’s morgens alleen maar even in model te borstelen. Deze look is wel voor een beperkte groep, geeft Van Buren toe: je moet van nature weelderig behaarde bogen hebben. Als lamineren je te ver gaat, kun je je wenkbrauwharen donkerder laten verven, of met henna de huid eronder inkleuren om ze prominenter te maken. Kost twee tientjes, en blijft een week of vijf zitten. Met een vaste hand kan je het ook zelf thuis doen. De hennakleuring levert een meer ingevulde vorm op, haarkleur zorgt voor een meer natuurlijke uitstraling.

Geverfde haren helpen natuurlijk niet bij schaarser wordende bogen – gebeurt vaak bij het ouder worden, of bij in het verleden naar de toen geldende mode onherstelbaar weggeplukte wenkbrauwen. In dat geval kan je denken aan permanente make-up, of PMU. Dat is een vorm van oppervlakkige tatoeage, waarbij ofwel ‘haartjes’ worden gemaakt (microblading) of een meer egale kleur wordt aangebracht, de ombre of powder brow. Voor tegen de 300 euro ben je dan ongeveer een jaar af van het dagelijks bijwerken van je wenkbrauwen met potlood, poeder, of wenkbrauwmascara. Zoek een goede salon uit: die bieden niet voor niets ook het verwijderen van (slecht aangebrachte) permanente make-up aan.

Er is echt iets te zeggen voor geverfde of permanente wenkbrauwen, al was het alleen maar omdat ze al goed zitten als je uit bed komt. Als je glazig voor de spiegel staat, je afvragend of je de dag aankunt, weten je wenkbrauwen het antwoord al: je bent er helemaal klaar voor.