Recensie

Recensie Muziek

Vertrouwde natuurlyriek klinkt ronduit opgewekt

Peteris Vasks, de voornaamste componist van Letland, schrijft toegankelijke en welluidende muziek. Hij wordt wel vergeleken met Arvo Pärt, al is Vasks lyrischer en vaak stekeliger en somberder. Zijn Hoboconcert uit 2018, nu voor het eerst op cd, is in dat opzicht opmerkelijk: de vertrouwde natuurlyriek van Vasks klinkt ronduit opgewekt. Dat is niet per se goed nieuws. Het eerste deel, ‘Morning pastorale’, is wat clichématige zonsopkomstmuziek die een beetje aan de Efteling doet denken. Het middendeel met volksmuziekinvloeden is boeiender, al blijft de lange cadenza voorspelbaar. Pas in het slotdeel, dat wel nogal plechtstatig begint, ontbrandt het vuur van de heilige ernst, waarna de zon fluitend weer opkomt. Het orkest en solist Albrecht Mayer, solohoboïst van de Berliner Philharmoniker, zijn uitstekend. Het Lets Nationaal Symfonieorkest speelt onder chef Andris Poga ook twee sterke, intense orkestwerken van Vasks uit de donkere jaren 80, Vestijums en Lauda.