Recensie

Recensie Muziek

Ongedwongen liedjes bij het kampvuur

Als ‘zijproject’ blijkt Big Red Machine levensvatbaar. Het samenwerkingsverband van Justin Vernon (Bon Iver) en Aaron Dessner (The National) levert nu een tweede album af, waarop de twee zich omringen met vrienden. How Long Do You Think It’s Gonna Last? is een afwisselende collectie liedjes die ontstaan had kunnen zijn op een avond rond het kampvuur. Fleet Foxes komt langs, Taylor Swift, Ben Howard en Lisa Hannigan.

De begeleiding overstijgt de kampvuursfeer: elektrische gitaren kermen, percussie en drums klinken als schuifelende voeten, de piano rinkelt. Het geheel kan soms emotioneel opvlammen, zoals in het kabbelende ‘Phoenix’, waar de argeloze jongensstem van Robin Pecknold (Fleet Foxes) weerwoord krijgt van Justin Vernon in een klagelijk refrein. Anaïs Mitchell laat haar heldere stem deinen in ‘Latter Days’. Ook Taylor Swift floreert bij dit onbevangen collectief, in het omfloerste ‘Renegade’.