Een 17de-eeuws nocturlabium onder de hamer

Op de veiling Elke maand een bijzonder voorwerp dat onder de hamer gaat. Dit keer een nocturlabium.

Foto De Zwaan

Wat

Een nocturlabium, een zeventiende-eeuws instrument dat zeevaarders gebruikten om ’s nachts hun positie op zee te bepalen en de tijd te meten. Dit messing instrument, in 1649 vervaardigd door de Nijmeegse graveur Jan van Call, meet de rotatie van de Grote en/of de Kleine Beer rondom de Poolster. De hoofdschijf heeft een schaal voor dagen, maanden en sterrenbeelden. De richtprijs van dit instrument met een diameter van 6,8 centimeter is 1.000 tot 2.000 euro.

Waar

Op de Algemene Kunst- en Antiekveiling van De Zwaan in Amsterdam, een verrukkelijke, brocante-achtige veiling die drie tot vier keer per jaar wordt gehouden. Het grote grachtenpand van het veilinghuis is tijdens de kijkdagen altijd van onder tot boven gevuld met kunst en antiek, zilver, sieraden en curiosa. De zolderetage is doorgaans gereserveerd voor etnografica en tribale kunst, een specialiteit van De Zwaan.

Wanneer

De kijkdagen zijn van 25–31 oktober van 10–16 uur in het pand aan de Keizersgracht 474 in Amsterdam. De veiling is van 3–17 november.