De Strelitzia nicolai is elegant en ruig

Plant NRC Magazine belicht elke maand een kamerplant. Ditmaal de Strelitzia nicolai, die binnen een paar jaar waarschijnlijk het plafond aantikt.

Foto Daan Brand

De Plant van deze maand is de Strelitzia nicolai. Hier op de foto is-ie nog klein, maar deze jongens groeien over het algemeen als kool. Uit elk blad van de uit Zuid-Afrika afkomstige plant, die vaak ten onrechte voor een bananenplant wordt aangezien, komt een groter blad, en dan een nog groter, en nog groter, en nog groter blad – de bladeren kunnen tot wel twee meter lang worden en bijna een meter breed.

De lengte zit ’m ook in de steel, die tien meter hoog kan worden. Het plafond in de woonkamer wordt doorgaans al binnen een paar jaar aangetikt, al zijn er mensen die daar niet op willen wachten, en zo’n 400 euro betalen voor een twee meter hoog exemplaar.

De Strelitzia nicolai maakt indruk. Hij benadrukt de hoogte, breedte en diepte van een ruimte. Sierlijk als hij is, met zijn gestroomlijnde diepgroene bladeren met een subtiele ribbel, heeft hij ook een stoere kant. De scheuren die in de bladeren ontstaan zijn niet te voorkomen en horen erbij. Elegant én ruig, wat wil een mens nog meer. Als zelfbenoemd interieurontwerper ga je bovendien mee met de kamerplantlievende tijdgeest, zonder een rooster te hoeven maken om een compleet planten-arsenaal van de juiste hoeveelheid water te voorzien. Met deze fraaie joekel ben je in één keer klaar.

De lengte zit ’m ook in de steel, die tien meter hoog kan worden

Hij is ook nog eens vrij eenvoudig te verzorgen. Zet hem op een zonnige plek, maak zijn bladeren af en toe stofvrij met een vochtige doek, verpot hem elk jaar en geef hem regelmatig water – eens per week in de zomer, eens per twee weken in de winter. Hij vertelt je zelf of de dosering klopt: slappe bladeren betekent te weinig water, bruine vlekken te veel.

Als deze plant in een huis staat met een plafond dat hoog genoeg is om hem een lengte van drie meter te laten bereiken, is er een kans – zij het miniem – dat hij bloemen geeft. Die prachtige, felgekleurde bloem van de nicolai lijkt op een vogel, een paradijsvogel om precies te zijn, vandaar de bijnaam paradijsvogelplant. Krijg je dat voor elkaar, dan is je Strelitzia nicolai pas echt imponerend.