Noord-Korea zegt nieuw type hypersonische raket te hebben gelanceerd

Rakettest Staatsomroep KCNA meldt dat Noord-Korea dinsdag een geslaagde test van „strategisch belang” heeft gedaan met de hypersonische raket Hwasong-8.
Een Zuid-Koreaanse nieuwsuitzending over de rakettesten van buurland Noord-Korea.
Een Zuid-Koreaanse nieuwsuitzending over de rakettesten van buurland Noord-Korea. Foto Jeon Heon-Kyun/EPA

Noord-Korea heeft dinsdag volgens staatsomroep KCNA een nieuw type hypersonische raket gelanceerd, de Hwasong-8. De rakettest is van „strategisch belang” voor het vergroten van de zelfverdedigingsmogelijkheden, stelt Noord-Korea. De raket landde in zee.

Hypersonische raketten hebben een minder groot bereik dan ballistische raketten, maar kunnen vanwege hun hoge snelheid moeilijk door raketafweersystemen worden onderschept. In een resolutie van de VN Veiligheidsraad is vastgelegd dat Noord-Korea geen ballistische raketten mag testen, maar hypersonische raketten vallen niet onder die resolutie.

Lees ook: Noord-Korea viert nationale feestdag met nachtelijk leger van gasmaskers

Volgens de militaire inlichtendienst van Zuid-Korea werd de Hwasong-8 dinsdag afgevuurd vanaf de oostkust van Noord-Korea richting zee. De Noord-Koreaanse staatsomroep KCNA meldt dat de test met de Hwasong-8 voldeed aan de technische doelstellingen.

Regelmatig rakettesten

Ondanks de VN-resolutie die dat verbiedt, heeft Noord-Korea de afgelopen jaren regelmatig ballistische raketten getest. Zo vuurde het door Kim Jong-un geleide land half september nog twee raketten af richting zee. Ook maandag lanceerde Noord-Korea nog een ongeïdentificeerd projectiel.

De Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Kim Song zei kort na die laatste lancering bij de Algemene Vergadering van de VN dat niemand zijn land het recht kan ontzeggen om nieuwe wapens te testen. Noord-Korea roept de Verenigde Staten en Zuid-Korea op te stoppen met hun „dubbele standaarden” over wapenprogramma’s om zo diplomatieke gesprekken mogelijk te maken.

De rakettesten van Noord-Korea worden sterk veroordeeld door de VS, Zuid-Korea en ook Japan, maar hebben nog niet tot nieuwe sancties geleid.