Ontslagen staatssecretaris Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

CDA Demissionair premier Mark Rutte ontsloeg zaterdag staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), omdat ze zich kritisch uitliet over het coronatoegangsbewijs. Haar commentaar stond haaks op het kabinetsbeleid.
Mona Keijzer van het CDA. Henri Bontenbal keert namens de partij terug in de Tweede Kamer teneinde Keijzers zetel over te nemen.
Mona Keijzer van het CDA. Henri Bontenbal keert namens de partij terug in de Tweede Kamer teneinde Keijzers zetel over te nemen. Foto David van Dam

Mona Keijzer, die zaterdag werd ontslagen als demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, verlaat de landelijke politiek. Keijzer heeft „na overleg” met de CDA-fractie besloten haar Tweede Kamerzetel per direct ter beschikking te stellen, meldt de partij maandag. Volgens Keijzer is de terugtrekking „op verzoek van de fractie”.

Zaterdagmiddag ontsloeg demissionair premier Mark Rutte (VVD) Keijzer omdat ze zich die ochtend in De Telegraaf kritisch had uitgelaten over de invoering van het coronatoegangsbewijs. Ze ging daarmee in tegen het kabinetsbeleid.

In een maandagochtend geplaatste tweet uit Keijzer opnieuw ferme kritiek op dat coronabeleid, dat ze naar eigen zeggen niet meer kan rijmen met haar verstand, geweten, „politieke inspiratiebronnen en de Grondwet”. Die laatste schrijft voor vrijheden alleen te beperken „wanneer dat noodzakelijk is”, aldus Keijzer, en dan louter met restricties die gelden als „effectief en proportioneel”. Dat is volgens de CDA’er nu niet meer het geval. Met name door de recente besluitvorming, onder meer over het coronatoegangsbewijs, is voor Keijzer de grens „qua logica en uitlegbaarheid” van het gevoerde beleid „bereikt”.

Lees ook deze analyse: Keijzer wilde zelf niet opstappen na kritiek coronatoegangsbewijs

‘Covid-bestrijding voedingsbodem tegenstellingen’

Volgens de ontslagen demissionaire staatssecretaris is de vaccinatiegraad, die richting de 85 procent van alle volwassenen gaat, hoog genoeg om de maatschappij sneller en verder open te stellen. Keijzer ziet de „tegenstellingen in de samenleving groeien met de Covid-bestrijding als een niet te onderschatten voedingsbodem”, schrijft ze. „We hameren natuurlijk niet het virus kapot, maar wel vele andere zaken die ons altijd lief geweest zijn.” Voor haar is die „prijs” te hoog.

Keijzer blijft wel lid van het CDA, schrijft ze. In een reactie op haar beslissing heeft de partij laten weten „zeer erkentelijk” te zijn voor haar „jarenlange inzet”. Henri Bontenbal keert namens de partij terug in de Tweede Kamer om Keijzers zetel over te nemen. Eerder dit jaar verving Bontenbal toenmalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tijdelijk, voordat die zich afsplitste.

In een reactie tegenover persbureau ANP noemt demissionair coronaminister en CDA-partijgenoot Hugo de Jonge het ontslag van Keijzer maandag onvermijdelijk. Als het kabinet eenmaal een keuze heeft gemaakt „moet je daar als één team voor staan”, aldus De Jonge. Volgens de CDA’er worden tijdens de coronacrisis al langer „intense discussies” gevoerd. Maar, zegt hij, „je kan niet de handhaving de straat op sturen terwijl je verder discussieert”. Hij noemt het „spijtig dat het zo heeft moeten lopen”.

Lees ook deze reportage over het coronatoegangsbewijs: ‘Ik ben niet boos op jou. We willen gewoon wat eten’